- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABD📣ABD Büyükelçileri Kültürel Mirası Koruma Fonu AFCP başvurulara açıldı

📣ABD Büyükelçileri Kültürel Mirası Koruma Fonu AFCP başvurulara açıldı

- Advertisement -spot_img

ABD’nin Türkiye Misyonu ve Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu’nun Kültürel Miras Merkezi, Büyükelçiler Kültürel Koruma Fonu (AFCP) Yarışması 2024 için konsept notları çağrısını duyurmaktan mutluluk duyuyor.

Bu yılki çağrının yalnızca Türkiye’nin Güneydoğu bölgesindeki 11 ildeki (Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ ve Adana) kültürel mirasın korunmasına yönelik olduğunu lütfen unutmayın. Şubat 2023 depremlerinin ardından afet bölgeleri.

Başvuru süreci iki turdan oluşuyor: 1. Turda, ABD’nin Türkiye Misyonu, ilk değerlendirmenin ardından Kültürel Miras Merkezi’ne sunulmak üzere proje fikirlerini kavram notları şeklinde toplayacak. 2. Turda Merkez, gelecek vaat eden fikirleri olan elçilikleri tam proje başvurularını sunmaya davet edecek. İkinci tur için ABD’nin Türkiye Misyonu yalnızca seçilen adaylarla iletişime geçecektir .

AFCP, Türkiye dahil ülkelerin kültürel miraslarını korumalarına destek olmayı ve ABD’nin diğer kültürlere saygısını göstermeyi amaçlamaktadır.

Ödüller 10.000 ila 500.000 ABD Doları arasında değişecektir. Kültürel Miras Merkezi dünya çapında 20 ila 30 projeye fon sağlanmasını öngörüyor.

Gönderim:

  • Ön tekliflerin son teslim tarihi  8 Aralık 2023 Cuma Türkiye saati ile 17:30’dur.

Ön Teklif Formu İngilizce olarak elektronik formatta doldurulmalı ve aşağıdaki adrese gönderilmelidir:

AFCPTurkey@state.gov  (Konu: AFCP 2024 Hibeler Yarışması)

Ön Teklif Formu’nun word formatında doldurulması ve görsellerin ayrı dosyalar halinde ( yalnızca JPEG, PNG veya PDF ) eklenmesi gerekmektedir . Lütfen win.rar ve win.zip ekleri ile belge aktarım linkleri içeren e-postalar göndermeyiniz Başvuru tek bir e-postaya sığmıyorsa ayrı e-posta gönderin. Başka bir adrese veya farklı formatta gönderilen teklifler uygun görülmeyecektir.

Finansman Alanları:
AFCP Hibe Programı, arkeolojik alanların, tarihi binaların ve anıtların, müze koleksiyonlarının ve yerli diller ve el sanatları gibi geleneksel kültürel ifade biçimlerinin korunmasını destekler.

Uygun proje faaliyetleri şunları içerebilir:

  1.  Anastylosis (bir sitenin orijinal parçalarından yeniden birleştirilmesi)
  2.  Koruma (bir nesneye veya alana verilen hasar veya bozulmanın ele alınması)
  3.  Konsolidasyon (bir nesnenin veya sitenin öğelerinin bağlanması veya yeniden bağlanması)
  4.  Belgeleme (bir nesnenin, alanın veya geleneğin durumunun ve belirgin özelliklerinin analog veya dijital formatta kaydedilmesi)
  5.  Envanter (nesnelerin, alanların veya geleneklerin konum, özellik, yaş veya diğer birleştirici özellik veya duruma göre listelenmesi)
  6.  Önleyici Koruma (bir alanı, nesneyi, koleksiyonu veya geleneği tehdit eden veya bunlara zarar veren koşulları ele almak)
  7.  Restorasyon (bir nesnenin veya sitenin orijinal görünümünü yeniden yaratmak için eksik öğelerin değiştirilmesi; genellikle yalnızca güzel sanatlar, dekoratif sanatlar ve tarihi binalar için uygundur)
  8.  Stabilizasyon (bir nesnenin veya alanın fiziksel rahatsızlığının azaltılması)


Uygunluk:
Merkez, uygun proje uygulayıcılarını, kültürel mirası korumaya yönelik projeleri yönetmek için gerekli kapasiteye sahip olduklarını gösterebilen saygın ve hesap verebilir, ticari olmayan kuruluşlar olarak tanımlar. Uygun uygulayıcılar arasında sivil toplum kuruluşları, müzeler, eğitim kurumları, kültür bakanlıkları, belediyeler veya vergi kanununun 501(c)(3) Bölümüne tabi ABD merkezli eğitim kurumları ve kuruluşları da dahil olmak üzere benzer kurum ve kuruluşlar yer alabilir.

AFCP, önceki ödüllerin hedeflerini veya raporlama gerekliliklerini yerine getirmeyen bireylere, ticari kuruluşlara veya geçmişte ödül alan kişilere hibe vermeyecektir.

Potansiyel uygulayıcıların ABD federal yardımı alabilmeleri için ABD hükümetinin Ödül Yönetimi Sistemi’nde (SAM) kayıtlı ve aktif olması gerekir. 


Uygun Olmama:
AFCP aşağıdaki faaliyetleri veya maliyetleri desteklemez ve Merkez, bu faaliyetlerden veya maliyetlerden herhangi biri için AFCP desteği talep eden başvuruları uygunsuz sayacaktır:

a) Özel veya ticari mülkiyetten kamu mülkiyetine devri öngörülen, planlanan veya devam eden ancak başvuru sırasında tamamlanmayanlar da dahil olmak üzere, özel veya ticari mülkiyete sahip kültürel objelerin, koleksiyonların veya taşınmazların korunması veya satın alınması.
b) Doğal mirasın kültürel miras bağlantısı veya boyutu olmadığı sürece doğal mirasın (fiziksel, biyolojik ve jeolojik oluşumlar, paleontolojik koleksiyonlar, tehdit altındaki hayvan ve bitki türlerinin yaşam alanları, fosiller vb.) korunması.
c) Hominid veya insan kalıntılarının korunması.
d) Haber medyasının (gazete, haber filmi, radyo ve TV programları vb.) korunması.
e) Başka yerde bulunan yayınlanmış materyallerin (kitap, süreli yayın vb.) muhafaza edilmesi.
f) Sınıfta kullanıma yönelik müfredat veya eğitim materyallerinin geliştirilmesi.
g) Araştırma amaçlı arkeolojik kazılar veya keşif çalışmaları.
h) Araştırmanın haklı olduğu ve önerilen projenin başarısının ayrılmaz bir parçası olduğu durumlar hariç, tarihsel araştırma.
i) Yeni veya mevcut sergiler, objeler veya koleksiyonların satın alınması veya oluşturulması
j) Yeni binaların, bina ilavelerinin veya kalıcı kaplamaların (örneğin arkeolojik alanlar üzerinde) inşa edilmesi.
k) Hatıra veya ekonomik kalkınma amacıyla yeni sanat veya mimari eser siparişleri.
l) Mevcut geleneksel dansların, şarkıların, ilahilerin, müzik kompozisyonlarının, oyunların veya diğer performansların yeni veya modern uyarlamasının yaratılması.
m) Artık var olmayan kültürel nesnelerin veya alanların kopyalarının veya varsayımsal yeniden inşalarının oluşturulması.
n) Kültürel alanların bir fiziksel konumdan diğerine taşınması.
o) Kültürel nesnelerin veya kültürel alan unsurlarının herhangi bir nedenle ülkeden çıkarılması.
p) Daha geniş, açıkça tanımlanmış bir koruma, belgeleme veya kamu diplomasisi çabasının parçası olmadığı sürece, kültürel nesnelerin veya koleksiyonların dijitalleştirilmesi.
q) Koruma planları veya diğer çalışmalar (bu çalışmaların sonuçlarının uygulanmasına yönelik daha büyük bir projenin bir bileşeni olmadığı sürece).
r) Nakit rezervler, bağışlar veya döner sermayeler (fonlar ödül süresi içinde [beş yıla kadar] harcanmalı ve bir bağış veya döner sermaye oluşturmak için kullanılamaz).
s) Bağış toplama kampanyalarının maliyetleri.
t) Beklenmedik, öngörülemeyen veya çeşitli masraflar veya ücretler.
u) 2 CFR 458’e göre izin verilmediği ve Hibe Görevlisi tarafından onaylanmadığı sürece, ödülün duyurulmasından önce gerçekleştirilen çalışma maliyetleri.
v) Seyahatin haklı olduğu ve önerilen projenin başarısının ayrılmaz bir parçası olduğu veya proje liderlerine kültürel miras uzmanlarıyla öğrenme ve değişim fırsatları sağladığı durumlar dışında uluslararası seyahat.
w) Maliyeti 10.000 ABD Dolarından az veya 500.000 ABD Dolarından fazla olan bireysel projeler.
x) Yurtdışındaki bağımsız ABD projeleri.  


Proje Tasarım Yardımı:
Proje tasarım yardımı web seminerini izlemek için lütfen tıklayın: https://www.youtube.com/watch?v=HlPJV4n2vxw

Kaynak: ABD Büyükelçiliği Ankara

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz