- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDNYC’de vatandaş olmayanlara oy kullanma hakkı veren yasa iptal edildi

NYC’de vatandaş olmayanlara oy kullanma hakkı veren yasa iptal edildi

- Advertisement -spot_img
New York City’de ABD vatandaşı olmayanların yerel seçimlerde oy kullanabileceği yönündeki belediye meclisi kararı Yargıç Ralph Pozio tarafından iptal edildi.

New York Yüksek Mahkemesi yargıcı Ralph Porzio, vatandaş olmayanların New York’ta yerel seçimlerde oy kullanamayacaklarına karar vererek, bu tür oylara izin verecek bir yasayı iptal etti.

Vatandaş olmayanların oy kullanmasına izin veren yasa, Aralık ayında New York Belediye Meclisi tarafından kabul edildikten sonra Ocak ayında yürürlüğe girmişti.

Ancak Pazartesi günü, Yargıç Ralph Porzio, yasanın uygun vatandaşlara oy kullanma hakkı verdiğini iddia ettiği New York Anayasasını ihlal ettiğine karar verdi.

Porzio kararında, “New York Şehri’nin, vatandaş olmayanların oy kullanmasına izin yoktur. Öte yandan Belediyenin de New York Eyalet Anayasası tarafından kendisine verilen yetkiyi aşmasına izin veren tutarsız yasalar çıkarması için yasal bir yetki yoktur” dedi. Porzio vatandaş olmayanların oy kullanabilmesi için referandum yapılması gerektiğini söyledi.

Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi planlanan yasa, belediye seçimlerinde oy kullanma hakkını 800 bin kişiye çıkaracaktı.

Uygulanırsa, yasa New York’u ABD’nin vatandaş olmayanların oy kullanmasına izin veren en büyük şehri yapacak ve Maryland’de 11 ve Vermont’ta zaten vatandaş olmayanlara oy hakkı veren iki kasabaya katılacaktı.

New York Şehri yasası, vatandaş olmayan oy haklarını yalnızca belediye seçimlerine uygulayacak ve eyalet ve federal seçimlerdeki seçmenleri yalnızca ABD vatandaşlarıyla sınırlamaya devam edecekti.

The Anatolia Post

 
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz