- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDABD'nin rezervlerinden rekor düzeyde satış planı petrol fiyatlarını geriletti

ABD’nin rezervlerinden rekor düzeyde satış planı petrol fiyatlarını geriletti

- Advertisement -spot_img

Petrol fiyatları Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) gelecek aylarda Stratejik Petrol Rezervleri’nden 180 milyon varil satış yapmayı planladığına dair haberler sonrası düşüşe geçti.

Stratejik Petrol Rezervleri’nin son 50 yıllık tarihinin en büyük işlemi olacak plan haberi, dünü 111 doların üzerinde tamamlayan Brent petrolün 107 dolara, Batı Teksas türü ham petrolün varilinin ise 102 dolara gerilemesini sağladı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın satışa yönelik planı bugün açıklaması beklenirken, uzmanlar bu miktardaki bir petrol rezervi satışının fiyatların yükselişini belirli bir noktaya kadar kısıtlamada etkili olabileceğini düşünüyor.

Goldman Sachs analistleri kararın 2022’de petrol piyasasının yeniden dengelenmesine yardımcı olacağını, ancak kalıcı bir düzeltme sağlamayacağını belirtiyor ve yapısal arz açığı sorununun süreceğini ifade ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın, küresel petrol tedarikinin müzakere edilmesi için cuma günü olağanüstü bakanlar toplantısı yapılması çağrısı da piyasalarda toplantıdan potansiyel rezerv satışı kararı çıkabileceği beklentilerini yükseltiyor ve bu da fiyatların aşağı yönlü hareketini destekliyor.

Bugün gerçekleştirilecek 27’nci Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı’nda ise grubun mevcut üretim politikasına bağlı kalması bekleniyor.

Öte yandan, ABD’nin ticari ham petrol stoklarında beklenenden fazla düşüş yaşanması, talep toparlanmasına işaret ederek fiyatların aşağı yönlü hareketini kısıtlıyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ülkedeki ticari ham petrol stokları geçen hafta 3 milyon 400 bin varil (yüzde 0,8) azalarak yaklaşık 409 milyon 900 bin varile geriledi. Piyasa beklentisi stokların 1 milyon 558 bin varil azalacağı yönündeydi.

Söz konusu dönemde ABD’nin benzin stokları ise 800 bin varil (yüzde 0,3) artışla 238 milyon 800 bin varil oldu.

Brent petrolde teknik olarak 107,54 ile 108,16 dolar aralığının direnç, 105,71 ile 104,50 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Petrol, dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinden dün de bir sonuç çıkmamasının ardından yüzde 3 değer kazanmıştı.

Kaynak: euronews

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz