- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDKızıldeniz'de bir ABD savaş gemisi ve iki ticari gemi saldırıya uğradı

Kızıldeniz’de bir ABD savaş gemisi ve iki ticari gemi saldırıya uğradı

- Advertisement -spot_img

Kızıldeniz’de USS Carney isimli ABD savaş gemisi ile iki ticari gemi Yemen’deki İran destekli Husiler’in saldırısına uğradı.

Gemilerin İsrail bağlantılı olduğunu söyleyen Husiler, saldırıyı Gazze’deki katliam nedeniyle yaptıklarını belirtti. İsmini açıklamayan ABD’li üst düzey yetkililer ise, sabah saatlerinde başlayan saldırının 5 saat sürdüğünü duyurdu.

ABD SAVAŞ GEMİSİNE SALDIRI DÜZENLENDİ

Kızıldeniz’de ABD Donanmasına ait USS Carney destroyerine ve çok sayıda ticari gemiye Kızıldeniz’de saldırı düzenlendi. Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, Kızıldeniz’de gerçekleşen saldırıların İsrail’in Gazze’ye saldırılarıyla bağlantılı olabileceği belirtildi. Açıklamada, “Kızıldeniz’deki USS Carney (destroyer) ve ticari gemilere yönelik saldırılara ilişkin raporların farkındayız ve bilgi geldikçe paylaşacağız.” ifadelerine yer verildi.

SAVAŞ GEMİLERİ SALDIRI BÖLGESİNE İNTİKAL EDİYOR

İngiliz deniz güvenlik şirketi Ambrey, Bahamalar bandıralı adı açıklanmayan bir ticari geminin Yemen’in batı kıyısı açıklarında seyrederken “bir roket tarafından vurulduğunu” bildirerek, “Gemi korsanlık/füze saldırısıyla ilgili yardım çağrıları yapıyordu.” ifadelerini kullandı. Ambrey, saldırı bölgesinin civarındaki uluslararası bir donanma birliğinin geminin bulunduğu yere doğru ilerlediğini kaydetti. Deniz güvenlik kaynakları ise, bir kuru yük gemisine Kızıldeniz’de seyrederken en az iki insansız hava aracıyla saldırı düzenlendiğini açıkladı.

SALDIRIYI HUSİLER ÜSTLENDİ

Yemen’deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz’de ticari gemilere düzenlenen saldırıları üstlendi. Husiler tarafından yapılan açıklamada, Kızıldeniz’i Aden Körfezi’ne bağlayan Babülmendep Boğazı’nda İsrail bağlantılı olduğu iddia edilen iki ticari gemiye saldırı düzenlendiği duyurularak, ilk geminin füzeyle, ikinci geminin insansız hava aracıyla hedef alındığı aktarıldı. Husiler, gemilerin İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar nedeniyle hedef alındığını açıkladı.

SALDIRI 5 SAAT SÜRDÜ

Adı açıklanmaya ABD’li üst düzey yetkililer, gemilerin adlarının Unity Explorer ve Number Nine olduğunu belirterek, iki geminin Husilerden gelen uyarıları reddetmelerinin ardından saldırıya uğradığını söyledi. Yetkililer, saldırıların Yemen’in başkenti Sanaa’dan sabah saatlerinde başladığını ve yaklaşık beş saat sürdüğünü aktararak, USS Carney’nin en az bir insansız hava aracını imha ettiğini belirtti.

İSRAİL: AĞIR HASAR ALAN GEMİ İNGİLTERE’YE AİT

İsrail ordu radyosundan yapılan açıklamada, Kızıldeniz’de Husilerin saldırıları sonucu iki yük gemisinin zarar gördüğü belirtildi. Husiler tarafından vurulan gemilerden birinin ağır hasar aldığı ve İsrail ile bir ilişiğinin olmayıp İngiltere’ye ait olduğu kaydedildi. Hafif hasar alan diğer geminin ise mülkiyetinin kısmi olarak İsrail’e ait olduğu, ancak taşınan yük ile gemi mürettebatının İsrail ile ilişiğinin bulunmadığı kaydedildi.

ABD GEMİSİ HUSİ DRONLARINI VURMUŞTU

ABD ordusu, 30 Kasım’da Yemen’de İran destekli Husilerin kontrol ettiği bölgelerden fırlatılan bir kamikaze dronu Kızıldeniz üzerinde düşürdüğünü açıklamıştı. Kamikaze dronun, bölgeye askeri ekipman taşıyan 2 askeri gemiye eskortluk yapan “USS Carney”e yaklaştığı sırada düşürüldüğü ve gemide herhangi bir hasar oluşmadığı bildirildi Ekipmanın nereye gönderildiği belirtilmedi ancak ABD’nin, İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılarla birlikte bu ülkeye büyük miktarlarda silah ve askeri ekipman sevkiyatları yaptığı biliniyor. CENTCOM, 23 Kasım’da da Husilerin kontrolündeki bölgelerden fırlatıldığı tespit edilen çok sayıda “tek taraflı saldırı dronunun”, ABD donanmasına bağlı “USS Thomas Hudner” muhribi tarafından vurulduğunu bildirmişti.

ZAMAN ZAMAN İSRAİL’E SALDIRI DÜZENLİYORLAR

Yemen’deki Husiler, 31 Ekim’den bu yana İsrail’e yönelik füze ve kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) birçok kez saldırı düzenlediklerini açıklamıştı. Husiler, 19 Kasım’da ise Kızıldeniz’de İsrailli gemileri hedef alma tehdidinde bulunmuş, ardından İsrailli şirkete ait bir ticari gemiyi Kızıldeniz’de ele geçirdiğini duyurmuştu.

HUSİLER KİMDİR?

Husiler ya da resmî adıyla Ensarullah, Yemen’de faaliyet gösteren Zeydi gruptur. Grup, ismini kurucusu Hüseyin Bedreddin el-Husi’den almıştır. İlk kez 2004 yılında silahlı ayaklanma başlatmışlardır. 2004 yılından beri İran tarafından malî ve askerî destek almaktadır. 2015 yılında gerçekleştirdikleri mücadele ile başkent San’a ve parlamentoyu ele geçirmişlerdir. Grubun sloganı “Allah büyüktür, İsrail’e ölüm, Amerika’ya ölüm, Siyonizm’e lanet, İslam’a zafer”dir. Bu slogan Husi bayraklarında yer alır. Örgütün 7 bin ila 30 bin arası silahlı militanı, 450 bin kadar sivil destekçisi vardır.

Haberler.com / Turan Yiğittekin

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz