- Advertisement -spot_img
Ana SayfaTÜRKİYECumhurbaşkanı Erdoğan Cezayir'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cezayir’de

- Advertisement -spot_img

Erdoğan, Cezayirli mevkidaşı Tebbun ile yaptığı ortak basın toplantısında, “Toplu cezalandırmaya dönüşen ve savaş suçu teşkil eden İsrail saldırılarını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Cezayir Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. İkili görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü. İkili görüşmenin ardından, heyetler arası görüşmeye geçildi. Görüşmelerin ardından ise mutabık kalınan anlaşmaları imzalamak üzere imza töreni yapıldı.

Ziyaret kapsamında Türkiye-Cezayir Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin İkinci Toplantısı da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun başkanlığında gerçekleştirildi. Görüşme ve toplantıların ardından iki lider ortak basın toplantısında konuştu.

TEBBUN: SOYKIRIMA KARŞI OLDUĞUMUZU BEYAN ETTİK

Toplantında konuşan Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, iki ülkenin ticari ilişkilerine dikkat çekerek “Bizler ve Türk kardeşlerimiz böylece Afrika’daki en büyük ikinci ortak konumuna ulaşmış durumdayız” dedi. Erdoğan ile bölgesel konuları ele aldıklarını anlatan Tebbun, özellikle Gazze’de yaşanan insanlık trajedisini, İsrail’in işlediği insanlık suçlarını ve bunun uluslararası alandaki yansımalarını değerlendirdiklerini anlattı.

Erdoğan ile görüşmesinde iki devletli çözümün gerekliliği ve soykırıma karşı oldukları konusunda hemfikir kaldıklarını söyleyen Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, “Çabalarımızı daha da sıkılaştırmanın gerektiği konusunda hemfikir kaldık” dedi.

ERDOĞAN: ZİRAAT BANKASI CEZAYİR’DE ŞUBE AÇACAK

Cumhurbaşkanı Tebbun’un ardından söz alan Erdoğan da basın toplantısında yaptığı konuşmada, ilk olarak Türkiye-Cezayir ilişkilerine değindi. Yıl sonuna kadar iki ülke arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. “Cezayir’in ülkemizdeki yatırımlarından memnuniyet duyuyoruz” diyen Erdoğan, Ziraat Bankası’nın Cezayir’de şube açmak için izin aldığını da duyurdu.

‘TÜRKİYE GARANTÖR ÜLKE OLMAYA HAZIR’


Bugünkü görüşmelerde savunma işbirliği açısından neler yapılabileceğini de aldıklarını belirten Erdoğan, Filistin’de yaşanan insani dramı da konuştuklarını söyledi.

“Toplu cezalandırmaya dönüşen ve savaş suçu teşkil eden İsrail saldırılarını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” diyen Erdoğan, “Önceliğimiz Gazze’de kalıcı ateşkesin tesisi ve insani yardımların engelsiz şekilde bölgeye intikalidir” diyerek İsrail ve Filistin’in üzerinde mutabık kalacağı adil barış için Türkiye’nin garantör ülke olmaya hazır olduğunu yineledi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastane, ibadethane, okul, her konuda koruma altında olması gereken mekanların hedef alınması, halkın göçe zorlanması, vicdansızlıktır, barbarlıktır. 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin tesisi, artık kaçınılmazdır. Bu doğrultuda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

‘TEMENNİMİZ BURALARDAN OLUMLU NETİCELER ALMAK’

Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes sağlanması konusunda devam eden görüşmelere ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek Dışişleri Bakanım gerek MİT Başkanım, Katar’la müşterek bir çalışma içerisinde süreci devam ettiriyorlar. Temennimiz odur ki bir an önce bu rehinelerin takasında neticeyi alırız. Sürekli görüşme halindeyiz ve beklentilerimiz buralardan olumlu neticeler almak” dedi.

Erdoğan’a Cezayir’e yaptığı ziyarette Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz