- Advertisement -spot_img
Ana SayfaGÜNDEMEris varyantı Türkiye'de, 9 kişide görüldü

Eris varyantı Türkiye’de, 9 kişide görüldü

- Advertisement -spot_img

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Eris varyantının Türkiye’de tespit edildiğini duyurdu. Koca, Referans Laboratuvarı’nda yapılan incelemede varyantın 9 kişide görüldüğünü belirtti.

“Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme” ifadelerini kullanan Bakan Koca, hastaların temas öyküsünü de aktardı. “Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü” diyen Bakan Koca, testi pozitif çıkan kişilerin yurt dışı temaslı ve aynı ilde olduklarını dile getirdi.

Bakan Koca’nın paylaşımı şöyle:

“Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız.”

Eris varyantı nedir, belirtileri neler?

Eris varyantı, Kovid-19’un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanılanmıştır. İlk olarak Şubat 2023’te Güney Afrika’da tespit edilen Eris virüsünün, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayıldığı verisine ulaşılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer koronavirüs varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır.

En yaygın görülen belirtiler şunlardır:

Ateş,
Öksürük,
Boğaz ağrısı,
Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,
Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,
Baş ağrısı,
Yorgunluk,
Burun akıntısı veya tıkanıklığı,
Tat veya koku kaybı,
İshal veya mide rahatsızlığı.

Eris varyantı, öksürme, hapşırma, konuşma veya nefes alma sırasında enfekte bir kişi tarafından havada bulunan küçük damlacıklar aracılığıyla yayılır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunum yoluyla alınabilir. Ayrıca, enfekte yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi ağza, buruna veya göze temas etmek virüsün bulaşmasına yol açabilir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz