- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDBiden: İrlanda özgürlük için ABD ve ortaklarının yanında gururla durdu

Biden: İrlanda özgürlük için ABD ve ortaklarının yanında gururla durdu

- Advertisement -spot_img

ABD Başkanı Joe Biden, İrlanda Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Kuzey İrlanda’da 1998’de mezhepsel ve ayrılıkçı çatışmaları son erdiren Hayırlı Cuma Anlaşması’nın önemine dikkati çekerek “Siyasi şiddetin bu adada hakimiyet kurmasına bir daha asla izin verilmemeli” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, İrlanda Başbakanı Leo Varadkar’la başkent Dublin’deki görüşmesinin ardından İrlanda Parlamentosuna (Oireachtas) hitap etti.

Konuşmasına, “Anne, bunun olacağını söylemiştin.” diyerek başlayan Biden, İrlanda’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek İrlandalı kökenlerine atıfta bulundu ve İrlandaca “evinde olduğunu” söyledi.

Biden, atalarının İrlanda’dan ABD’ye göç ettiğini anımsatarak İrlandalıların çoğunun ABD’ye kalplerindeki umuttan, hayallerinin gücünden ve güzel anılardan biraz daha fazlasıyla geldiğini söyledi.

“Rusya’yı eylemlerinden ötürü sorumlu tutmak istiyoruz”

İrlanda ile ABD arasındaki uzun yıllara dayanan ortaklığın altını çizen Biden, iki ülkeyi tek kelimeyle “imkanlar” olarak tanımladığını dile getirdi.

Joe Biden, “Her şeyin mümkün olduğuna inanıyoruz. Burası ABD ve İrlanda. Birlikte çalışırsak kapasitemizin ötesinde hiçbir şey olamaz. Şimdi her zorluğun üstesinden birlikte gelme zamanı.” ifadesini kullandı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’na da değinen Biden, ABD ve İrlanda’nın, Rusya’nın “acımasız saldırganlığına” karşı çıkmak için birlikte durduğunu ve Ukrayna’nın cesur halkını desteklediğini belirtti.

Biden, “İrlanda, tiranlığa karşı özgürlük için ABD ve dünyanın dört bir yanındaki ortaklarının yanında gururla durdu.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Biden, Rusya’yı eylemlerinden ötürü sorumlu tutmak istediklerinin altını çizdi.

“Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda’da da önemli bir olumlu etki yarattı”

Biden, konuşmasında, Belfast Anlaşması’na (Hayırlı Cuma Anlaşması) da değinerek “Hayırlı Cuma Anlaşması, sadece Kuzey İrlanda’daki yaşamları daha iyi hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda İrlanda’da da önemli bir olumlu etki yarattı.” diye konuştu.

Barışın değerli olduğunu ve barış savunucularına ihtiyaç olduğunu söyleyen Biden, “Siyasi şiddetin bu adada hakimiyet kurmasına bir daha asla izin verilmemeli.” dedi.

Biden, Belfast Anlaşması’nın (Hayırlı Cuma Anlaşması) 25’inci yıl dönümü dolayısıyla Kuzey İrlanda ve İrlanda’ya düzenlediği 4 günlük resmi ziyaretin son gününde, yarın atalarının büyüdüğü Connacht kentindeki Mayo Kontluğu’nu ziyaret edecek.

ABD Başkanı Biden, Knock Mabedi’ni gezecek ve Saint Muredach’s Katedralinde konuşma yapacak.

Hayırlı Cuma Anlaşması’nın 25. yıl dönümü

İngiliz İmparatorluğu’nun ilk sömürgesi İrlanda Adası’ndan İngiltere’nin elinde kalan kısmı teşkil eden Kuzey İrlanda, 1960’lı yıllardan 1998’e kadar Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere ile birlik yanlısı Protestanlar arasındaki çatışmalara ve terör olaylarına sahne olmuştu. 40 yıla yayılan terör olaylarında 3 bin 500 kişi hayatını kaybetmişti.

Ada ancak 1998’de imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması ile huzura kavuşurken Kuzey İrlanda’da çatışan tarafların ortaklığına dayalı bir bölgesel yönetim kurulması üzerinde anlaşılmıştı.

“Belfast Anlaşması” olarak da bilinen metinler, Kuzey İrlanda’da bugün yürürlükte olan bölgesel yönetimin temelini oluşturuyor.

Kaynak: AA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz