- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDEnkazı inceleyen ABD: "Çin'in casus balonu birkaç hassas istihbarat toplamayı başarmış" 

Enkazı inceleyen ABD: “Çin’in casus balonu birkaç hassas istihbarat toplamayı başarmış” 

- Advertisement -spot_img

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hava sahasında uçan Çin casus balonunun vurulup düşürülmesine rağmen birkaç hassas Amerikan askeri bölgesinden istihbarat toplayabildiği ileri sürüldü.

Amerikalı üç üst düzey yetkiliye dayandırılan haberlerde Çin’in balonu kontrol edebildiği, böylece bazı bölgelerin üzerinden birden fazla geçiş yapabildiği aktarıldı. 

Balondaki cihazın topladığı bilgileri gerçek zamanlı olarak Pekin’e iletebildiğini belirten yetkililer, istihbaratın, görüntüler yerine çoğunlukla silah sistemlerinden alınabilen veya üs personelinin iletişimini içeren elektronik sinyaller olduğu ifade edildi.

Konu hakkında NBC News’ın Pentagon’a yaptığı bilgi talebi ise henüz yanıtlanmadı. 

Çin ise balonun yanlışlıkla rotasından sapan insansız bir sivil hava aracı olduğunu ve ABD’nin onu düşürerek aşırı tepki gösterdiğini söylemişti. Ancak Çinli yetkililer batı medyasının çok sayıda soru talebine rağmen balonun hangi şirkete, departmana veya kuruluşa ait olduğunu açıklamadBalonun şubat ayında düşürülmesinin ardından uzmanlar ‘sinyal istihbaratı’ toplanmış olduğunu tespit etti. 

Balonun ayrıca Çin tarafından uzaktan etkinleştirilebilecek bir ‘kendi kendini yok etme’ mekanizması olduğu ileri sürüldü. Ancak yetkililer bu mekanizmanın Çin tarafından tetiklenip tetiklenmediğini anlayamadıklarını belirtiyor.

Enkazın incelenmesi devam ediyor

Biden yönetiminden yapılan resmi açıklamalara göre balon ilk olarak 28 Ocak’ta Alaska üzerinden ABD hava sahasına girdi. İlk dört gün balon Montana üzerinde uçtu ve özellikle ABD’nin nükleer varlıklarının bir kısmının depolandığı Malmstrom Hava Kuvvetleri Üssü üzerinden geçti.

Yetkililer, balonun varlığı kamuoyuna duyurulduktan sonra Çin’in balonu ABD hava sahasından olabildiğince çabuk çıkarmak için hızını artırdığını söylüyor.

ABD, balonu 4 Şubat’ta Güney Karolina kıyılarında düşürdü ve yetkililer, çıkarılan enkazı hala analiz ediyor.

Kaynak: euronews
Fotoğraf: AP Photo

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz