- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDABD'de Çinli bir mühendis casusluk suçundan 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı

ABD’de Çinli bir mühendis casusluk suçundan 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı

- Advertisement -spot_img

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Çinli eski bir lisans öğrencisi, mühendisler ve bilim insanları hakkında bilgi toplayarak Çin hükümeti için casusluk yaptığı gerekçesiyle sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2013’te elektrik mühendisliği okumak üzere ABD’ye giden Ji Chaoqun adlı kişi, mezun olmasının ardından 2016’da becerilerinin “ulusal çıkarlar için hayati” olduğu düşünülen yabancı uyrukluların askere alınabildiği bir program kapsamında ABD Ordusu Yedek Kuvvetlerine kaydolmuştu.

Bu görevi çerçevesinde Amerikan ordusunda Çinli casus olarak işe alınması muhtemel kişiler hakkında biyografik bilgi sağlamakla görevlendirilmişti.

Ji, 2018’de Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı’nın bir temsilcisi gibi davranan gizli bir ABD kolluk kuvveti ajanıyla yaptığı toplantılarda uçak gemilerini ziyaret edebileceğini ve fotoğraflarını çekebileceğini söylemesi tutuklanmasına neden oldu.

Geçen eylülde ise MSS’nin bir ajanı olarak yasadışı bir şekilde hareket etmekten ve ABD Ordusu’na önemli ölçüde yanlış beyanda bulunmaktan suçlu bulundu.

“Hedefi CIA, FBI ya da NASA’da iş bulmaktı”

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ji’nin casusluğunun Çin istihbaratının ABD şirketleri tarafından geliştirilen ileri havacılık ve uydu teknolojilerine erişim sağlama çabasının bir parçası olduğu belirtildi.

Adalet Bakanlığı mahkemedeki kanıtlara atıfta bulunarak, Ji’nin ayrıca ABD vatandaşlığını ve Ordu Yedekleri programı aracılığıyla güvenlik iznini aldıktan sonra CIA, FBI veya NASA’da iş arayacağını açıkladığını söyledi.

Adalet Bakanlığı açıklamasında, Ji’nin bu kurumlardan birinde siber güvenlik işi yapmayı amaçladığını, böylece bilimsel araştırma içerenler de dahil olmak üzere veri tabanlarına erişebileceğini ileri sürdü.

Ji’nin 2018’de Belçika’da gözaltına alındıktan sonra yargılanmak üzere ABD’ye iade edilen ilk Çinli casus Xu Yanjun’un talimatıyla çalıştığı belirtildi. Çin’de Eyalet Şube Müdür Yardımcılarından Xu, geçen yıl ABD’li bazı havacılık ve uzay şirketlerinin ticari sırlarını çalmayı planladığı gerekçesiyle 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: euronews
Fotoğraf: AP

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz