- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDAmerikalılar Mültecilere Sponsor Olabilecek

Amerikalılar Mültecilere Sponsor Olabilecek

- Advertisement -spot_img

Biden yönetiminin bugün açıkladığı yeni bir programa göre, Amerika vatandaşları biraraya gelerek, mültecilerin ABD’ye yerleştirilmeleri için doğrudan sponsor olabilecekler.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Welcome Corps (Karşılama Birliği) olarak adlandırdığı programı kapsamında, en az beş kişiden oluşan Amerikalı grupların, kefil oldukları mülteci başına en az 2 bin 275 dolar toplamaları istenecek. Bakanlığın yeni internet sitesine göre ABD vatandaşlarından veya daimi ikamet edenlerden oluşabilecek olan sponsor gruplarının, ayrıca sabıka ve sicil taramasından geçmeleri ve bir destek planı oluşturmaları gerekecek.

Dışişleri Bakanlığı, programın 30 Eylül’de sona erecek olan 2023 mali yılında 5 bin mülteci için 10 bin Amerikalı sponsor bulmayı hedeflediğini kaydetti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Julieta Valles Noyes bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, yurtdışındaki mültecilerle mülakat yapmaktan sorumlu kurumun yılın ilk çeyreğinde 20 binden fazla görüşme gerçekleştirdiğini ve önümüzdeki aylarda gelen mülteci sayısının artacağından “emin” olduğunu söyledi.

Kanada’da kullanılan bir modele benzeyen mülteciler için bireysel sponsorluk programı, Demokrat Başkan Joe Biden’ın, emniyetli bir hayat arayan yabancıları desteklemek için fırsatlar sağlama amaçlı daha geniş bir girişimin parçası.

Yeni sponsorluk programının ABD-Meksika sınırını yasadışı yollardan geçmeye çalışan rekor sayıdaki göçmen üzerinde yakın vadede bir etkisi olması beklenmiyor. Mülteciler uzun bir başvuru sürecinden geçerek, yurtdışından ve genellikle çatışma bölgelerinden ABD’ye giriş yapıyor.

Başkan Joe Biden bu ayın başlarında, Küba, Haiti, Nikaragua ve Venezuela’dan ayda 30 bine kadar göçmenin Amerikalı kefilleri varsa ve hava yoluyla seyahat ediyorlarsa “şartlı izin” yoluyla giriş yapmalarına izin veren bir programı başlattı.

Yönetim ayrıca Afganlar’ı ve Ukraynalılar’ı kabul etmek için şartlı izin yöntemini kullandı ve bu kişileri ABD’de desteklemek için sponsor programları başlattı.

Welcome Corps programı, Birleşmiş Milletler ve ABD büyükelçiliklerinin yönlendirdiği mültecileri, ABD Mülteci Yerleştirme Programı aracılığıyla getirecek.

ABD’ye halihazırda giriş yapan mültecilere, hükümet fonlarına bağlı dokuz yeniden yerleştirme dairesi yardımcı oluyor.

Biden, 1 Ekim 2022’de başlayan bu mali yıl için 125 bin mülteci kabul sınırı belirledi; ancak program verilerine göre Ekim ile Aralık ayları arasında sadece 6 bin 750 kişi geldi.

ABD, Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump döneminde mültecileri güvenlik tehdidi olarak göstererek, ülkeye kabul sayısını büyük ölçüde azaltmıştı. Kabuller henüz Trump öncesi seviyelere ulaşmadı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Welcome Corps ile ilgili yaptığı açıklamada, sponsorluk programını 1980’de ABD mülteci programının başlamasından bu yana “mültecilerin yeniden yerleştirilmesinde en cesur yenilik” olarak nitelendirdi.

Blinken, sponsorluk fırsatlarının “inanç ve sivil grup üyeleri, muharipler, diaspora toplulukları, işletmeler, kolejler, üniversiteler ve daha birçok grup” dahil birçok Amerikalı’dan destek toplayabileceğini söyledi.

Yeni girişimin ilk altı ayı boyunca Dışişleri Bakanlığı, sponsorlar ile dosyaları halihazırda onaylanmış mültecileri buluşturacak.

Amerikalı gruplar, 2023 yılının ortalarında itibaren de sponsor olmak istedikleri mülteci dosyalarını, ülkeye yeniden yerleştirme için bakanlığa yönlendirebilecekler.

Kaynak: VOA / Reuters

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz