- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDABD Temsilciler Meclisi'nde başkan 12'nci turda da seçilemedi

ABD Temsilciler Meclisi’nde başkan 12’nci turda da seçilemedi

- Advertisement -spot_img

ABD Temsilciler Meclisi’nin yeni Başkanını belirlemek üzere dün başlayan seçimlerdeki kriz derinleşiyor. ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde devam eden başkanlık seçimlerinde 12’nci turda da sonuç çıkmadı.

8 Kasım 2022’deki ara seçimlerin ardından 3 Ocak’ta yeni yasama dönemine başlaması beklenen, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde başkan seçimleri yine sonuçsuz kaldı. Oylamanın 4’üncü gününde yapılan 12’nci turda Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideriKevin McCarthy, başkan seçilmek için yeterli oya ulaşamadı.

McCarthy 213 oy ile bugüne kadarki en fazla oyu alırken, kendisine destek vermemekte ısrarcı olan 7 Cumhuriyetçi vekil, oylarını Kevin Hern ve Jim Jordan’a verdi. Demokratların 211’i parti liderleri Hakeem Jeffries için oy kullanmaya devam etti.

“Nasıl başladığımız değil, nasıl bitirdiğimiz önemli”

Diğer taraftan, başkan olmak için yeterli çoğunluğu elde edemeyen McCarthy, bu sabah Cumhuriyetçi Parti Konferansında yaptığı konuşmada, aday olmaya devam edeceğinin işaretlerini verdi.

McCarthy, dün akşamdan beri kendi adaylığına itiraz eden Cumhuriyetçi vekillerle görüşerek müzakerelerde ilerleme kaydettiğini ancak henüz bir uzlaşıya varılamadığını belirtmişti. Dün akşam seçimlerin yeniden sonuçsuz kalması üzerine “Seçimlerin biraz uzun sürmesinde bir beis yok” görüşünü paylaşan McCarthy, “Nasıl başladığımız değil, nasıl bitirdiğimiz önemli” diye konuşmuştu.

Temsilciler Meclisi başkanının seçilememesi nedeniyle üyeler yemin edemediği için Kongrenin bir kanadı halen faaliyete başlayamadı. Bu nedenle ABD’de yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç ana organdan oluşan federal devletin yasama organı durma noktasına geldi.

Mevcut durumda milletvekilleri acil bir durumda veya kriz anında yasama faaliyetlerini yerine getiremeyecek halde. Bu da ABD kamuoyunda “demokrasinin sınanması”“kişisel siyasi ihtirasların milletin çıkarlarının önüne geçmesi” şeklinde yorumlanıyor. Bu durumun “ülke için iyi olmadığına” dikkati çeken çok sayıda milletvekili, bir an önce başkanın seçilmesi için çağrıda bulunuyor.

Milletvekilleri bilhassa Temsilciler Meclisinde dış ilişkiler ve güvenlikle ilgili komiteler işleyemediği için ülkede yönetimsel aksaklıkların olabileceğine değindiler.

CNN televizyonuna konuşan Cumhuriyetçi milletvekili Mike Gallagher, İstihbarat Komitesinde yer almasına rağmen, Temsilciler Meclisi güvenlik görevlilerinin, kendisinin “henüz izni olmadığı” gerekçesiyle Genelkurmay Başkanı’nın da olduğu bir toplantıya girmesine izin vermediğini söyledi.

Öte yandan, çok sayıda Cumhuriyetçi milletvekili, meclis başkanı seçilemediği için göreve başlayamadıklarından “Biden yönetiminin denetimsiz kaldığını” savundu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz