- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDAntony Blinken’ın 18 Ocak’ta Washington’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini doğruladı

Antony Blinken’ın 18 Ocak’ta Washington’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini doğruladı

- Advertisement -spot_img

ABD, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın 18 Ocak’ta Washington’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini doğruladı. Bakanlıktan bir sözcü, VOA Türkçe’ye gönderdiği açıklamada, görüşmeyle ilgili paylaşabilecekleri başka bir ayrıntı olmadığını kaydetti.

Yazılı açıklamada, “Bakan Blinken’in 18 Ocak’ta Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşeceğini teyit edebiliriz. Görüşmeyle ilgili olarak şu an için paylaşabileceğimiz başka bir husus bulunmamaktadır’’ denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya seyahati dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 18 Ocak’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Washington’da biraraya geleceğini söylemişti.

Çavuşoğlu ayrıca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın Moskova’da Suriye ve Rusya savunma bakanları ve istihbarat yetkilileriyle yaptıkları toplantı konusunda Washington’un tutumu ile ilgili, “ABD’nin normalleşmeye karşı olduğunu anlıyoruz. Ancak yıllardır izlenen politikaların bir neticeye varmadığını ABD’nin de görmesi lazım” demişti.

“İlişkileri normalleştirme vakti değil’’

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çavuşoğlu’nun bu yorumuyla ilgili ise geçen hafta VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamayı bugün de yineledi.

Bugünkü yazılı açıklamada da, “Türkiye, Suriye ve Rusya arasında üçlü görüşmeler yapıldığına dair haberleri gördük. Politikamız değişmedi, ülkelerin ilişkilerini geliştirmelerini ya da zalim diktatör Beşar Esat’ın rehabilite edilmesine desteklerini ifade etmelerini desteklemiyoruz. Suriye halkına zulmetmeye ve hayat kurtaran insani yardımlara erişimi engellemeye devam eden Esat rejiminin son 12 yıldaki korkunç insan hakları sicilini dikkatle değerlendirmeleri için devletlere çağrıda bulunuyoruz. Suriye halkı yaklaşık 12 yıldır süren savaşın acısını çekmeye devam ederken, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye’nin öncülüğünde siyasi bir çözüme desteğimiz devam etmektedir. Kalıcı bir siyasi çözümün ulaşılabilir olmasını sağlamak için müttefiklerimiz, ortaklarımız ve BM ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz’’ denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da bugünkü basın brifinginde bu açıklamayı tekrarladı. Price ayrıca, ”Tüm müttefiklerimize ve ortaklarımıza şu anda ilişkileri normalleştirme zamanı olmadığını çok açık bir şekilde ifade ettik” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ve Blinken Telefonla Görüştü

 

VOA Türkçe’ye yapılan yazılı açıklamada Bakan Blinken’ın, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile 22 Aralık’ta yaptığı telefon görüşmesinin içeriği hakkında yapılan açıklamaya atıfta bulunuldu.

O açıklamada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken’ın Çavuşoğlu’na Türk hükümetinin Birleşmiş Milletler arabuluculuğundaki Karadeniz Tahıl Girişimi’nin devamını sağlamak için gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ettiğini kaydetmişti.

Price, “Bakan Blinken ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya’nın nedensiz savaşına karşı Ukrayna’nın savunmasının desteklenmesinde NATO birliğinin önemini vurguladılar. Bakan Blinken ayrıca Suriye’deki durumla ilgili endişelerini dile getirdi” demişti.

Kaynak: Dilge Timoçin / VOA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz