- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDArizona'daki kritik seçimi eski astronot Mark Kelly kazandı

Arizona’daki kritik seçimi eski astronot Mark Kelly kazandı

- Advertisement -spot_img

ABD Ara Seçimleri’nde Demokrat Mark Kelly, Arizona eyaletinden tekrar Senato’ya seçilerek Demokrat Parti’yi Senato’daki çoğunluğunu korumaya bir adım daha yaklaştırdı. Demokratlar, kalan iki eyaletten sadece birini kazanırsa Senato’da çoğunluğa sahip olacak. Cumhuriyetçilerin ise çoğunluk için iki yarışı da kazanması gerekiyor. 

Arizona, Cumhuriyetçiler’in 50-50’lik Senato’yu çevirmek için ara seçimlerden önce üzerine yoğunlaştığı eyaletlerden biriydi. Cumhuriyetçi Parti’nin Kelly’yi koltuğundan etmesi hedefiyle aday gösterdiği aşırı sağcı Blake Masters, bir milyondan fazla oy alsa da sandalyeyi ‘mavi’den ‘kırmızı’ya* çeviremedi.

Arizona, 8 Kasım’da yapılan ara seçimlerde projeksiyonunun yapılması en uzun süren eyaletlerden biri oldu. Günler süren kıran kırana yarışın ardından ABD basını, Kelly’nin kazanacağını cuma gecesi projekte etti.

4 kez uzaya gitmiş eski bir astronot olan Kelly, aynı zamanda 2013’te 6 kişinin öldürüldüğü bir suikast girişiminde kafasından vurulup hayatta kalan eski Kongre üyesi  Gabby Giffords ile evli.

Senato ve Temsilciler Meclisi yarışında son durum

Uzmanlar, Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde seçimlerden önce beklenen farkla olmasa da Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu yakalayacağını öngörürken, Senato’nun da yüksek ihtimalle Demokrat kontrolünde kalacağını öngörüyordu. Senato’nun kaderini Nevada ve Georgia’daki eyaletler belirleyecek. Bu seçimlerden birini kazanmak Demokratlar’a çoğunluk için yetecek.

Nevada’daki yarışı şu anda Demokrat aday önde götürüyor. Georgia’nın senatörü olmak için yarışta ise kimse yüzde 50 oy oranına ulaşamadığı için aralık ayında ikinci tur seçimleri yapılacak.

CNN’in projeksiyonlarına göre şu anda Senato’da Cumhuriyetçiler’in de Demokratlar’ın da 49 sandalyesi bulunuyor.

CNN projeksiyonlarına göre Temsilciler Meclisi’nde şu ana kadar Cumhuriyetçiler 211 (16’sı Demokratlar’dan geçti),  Demokratlar ise 203 sandalye (4’ü Cumhuriyetçilerden geçti) kazandı. Cumhuriyetçiler 7 sandalye daha kazanmaları durumunda çoğunluk için gerekli 218 sandalyeyi bulacaklar. Hala kimin kazandığı projekte edilmeyen 21 sandalye var.

T24

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz