- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDABD'den Türkiye'ye uzanan dostluğun portrelerinin geliri kız çocuklarının eğitimine harcanacak

ABD’den Türkiye’ye uzanan dostluğun portrelerinin geliri kız çocuklarının eğitimine harcanacak

- Advertisement -spot_img

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı İKSV, kendisine bağışlanan 23 sanat eserini cuma günü Londra’da ünlü Christies’s müzayede evinde düzenlenen bir müzayede ile sattı.

İKSV’nin bu müzayedesinde toplam 1,7 milyon sterlin gelir elde edildi ama bu gelirin 1 milyon 215 bin sterlinliklik bölümü, ünlü tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi’nin vakfa miras bıraktığı iki portreden elde edildi. İki portre yazar James Baldwin, ressam Beauford Delaney, sanatçılar Engin Cezzar ve Gülriz Sururi’nin ABD’den Türkiye’ye uzanan dostluğunun izlerini taşıyor.

ABD’li ressam Beauford Delaney (1901-1979) tarafından yapılan bu portrelerden birinde Gülriz Sururi’nin kendisi, diğerinde Amerikalı şair ve yazar James Baldwin var. Bu iki tablonun öyküsü ise dikkat çekici. James Baldwin, Amerika’da hem Afrikalı kökeni hem de eşcinsel olması nedeniyle çok ciddi baskıya uğramış bir yazar ve şair. Onun üniversiteden en yakın arkadaşlarından biri ise tiyatro eğitimini Yale Üniversitesi’nde yapan Engin Cezzar.

Engin Cezzar ve eşi Gülriz Sururi, 60’lı yıllarda James Baldwin’i bir çeşit sürgüne geldiği İstanbul’da evlerinde ağırlamışlar. Baldwin’in İstanbul günleri sırasında ona ziyarete gelenlerden biri de, yazarın yakın dostu ressam Beauford Delaney, bu ziyaret sırasında şimdi müzayedede satılan iki portreyi yapmış ve bu iki resim o günden beri Engin Cezzar ile Gülriz Sururi’nin evinde yer almış. 1 milyon 215 bin sterline alıcı bulan resimler hikâyesi…

Gülriz Sururi öldüğünde mirasını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bırakmıştı. Bu iki resimden gelen gelirin yüzde 80’i vasiyet gereği vakfa aktarılacak ve kız çocuklarının eğitiminde kullanılacak. Kalan yüzde 20 ise İKSV’nin “Genç Sanatçılar Fonu”na aktarılacak, genç sanatçılara destek amacıyla harcanacak.

T24

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz