- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDAmazon ve Alphabet, ABD'de insansız hava kuryeleriyle dağıtıma başladı

Amazon ve Alphabet, ABD’de insansız hava kuryeleriyle dağıtıma başladı

- Advertisement -spot_img

Bir zamanlar geleceğin teknolojisi olarak görülen insansız hava araçları (İHA) bugün gündelik hayatımızın hemen her alanına girdi. İHA’lar Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgelerinde kargo dağıtımında kullanılmaya başlandı.

Amerikan Federal Havacılık İdaresi’nin yeşil ışık yakması üzerine harekete geçen perakende devi Amazon, Alphabet’in sahip olduğu Wing ve yeni bir İsrailli şirket olan Flytrex bu hizmetin öncülüğünü yapıyor.

Elektrikli İHA’larla dağıtımın avantajlarını savunanlar bu yöntemin fosil yakıtla çalışan araçlarla yapılan dağıtımdan çok daha etkili ve çevreci olduğunun altını çiziyor.

Wing, insansız kuryelerin yaklaşık 10 dakika içinde kargoyu ulaştırdığını söylüyor. Üstelik bu hizmeti sunarken karayolu ulaşımında trafik yoğunluğu yaratmadıklarını belirtiyor. Wing’in İHA’ları 4 buçuk kilogram ağırlığında ve en fazla 1 kilogramlık küçük paketleri taşıyabiliyor.

ANDY JACOBSOHN/AFP or licensors
Wing’in insansız kuryeleri 1 kilogram ağırlığındaki küçük paketleri taşıyabiliyor ANDY JACOBSOHN/AFP or licensors

Wing ABD pazarlama ve iletişim müdürü Jacob Demmitt, hizmetin hem çevre dostu hem de daha ucuz olduğunu belirtiyor. Çünkü bu elektrikli İHA’lar çok az güçle çalışıyor. Ayrıca örneğin Dallas kent merkezindeki bir pilot gün boyunca uçuşları takip edebiliyor

Fytrex İcra Direktörü Yariv Bash de “İHA’lar yorulmuyor. Araba kullanırken mesaj yazmaya çalışmıyor. Alkollü direksiyon başına geçmiyor. Çok daha iyi hizmet alıyorsunuz” diyerek insansız hava kuryelerinin avantajlarını vurguluyor.

Sistemi deneyenler ne dedi?

Tiffany Bokhari ABD’nin Teksas eyaletindeki Frisco’da yaşıyor. Bokhari, Wing’in ilk İHA ile yaptığı kargo dağıtımını test edenlerden biri.

İlk siparişinde sistemi merak ettiği için denemek amacıyla satın aldığı bazı atıştırmalık yiyecekleri İHA ile havadan teslim almış. İkinci kullanımında ise ihtiyaç duyduğu yara bandını sipariş etmiş. Üçüncü denemesinde de siparişi cep telefonundan vermiş ve yine deneme amaçlı olarak şeker ve soda istemiş. Soda dolaptan soğukluğunu kaybetmeden eline ulaşmış.

ANDY JACOBSOHN/AFP or licensors
Alphabet’e ait Wing’in kurye olarak kullandığı insansız hava aracı ANDY JACOBSOHN/AFP or licensors

Bu denemelerin ardından AFP’ye konuşan Bokhari “Bence arabalar yerine İHA’larla dağıtım daha iyi çünkü daha çevreci. benzin ve para tasarrufu yapıyor ve çevreyi korumaya yardımcı oluyor” sözleriyle görüş bildirdi.

Kaynak: euronews

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz