- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDSon dakika: Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası FED, politika faizini açıkladı

Son dakika: Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası FED, politika faizini açıkladı

- Advertisement -spot_img

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası FED, politika faizini beklentiler doğrultusunda 75 baz puan artırdı. Bu kararla birlikte politika faizi yüzde 2,25-2.50 aralığına çekildi.

FED, piyasaların merakla beklediği kararı açıkladı. Oy birliği ile alınan karara göre, politika faizi 75 baz puan artışla yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkarıldı. Fed’den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı aktarıldı. Son harcama ve üretim göstergelerinin yumuşadığı belirtilen açıklamada, bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımlarının güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kaldığı aktarıldı.

“ENFLASYON YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDİYOR”

Açıklamada, “Enflasyon, salgınla ilgili arz ve talep dengesizliklerini, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor.” ifadesi kullanıldı. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın insani ve ekonomik zorluklara neden olduğu yinelenen açıklamada, savaş ve ilgili gelişmelerin enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı yarattığı ve küresel ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturduğu kaydedildi.

BİLONÇO PLANLANDIĞI GİBİ DARALTILMAYA DEVAM EDECEK

Açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğu vurgulanarak, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyonun hedeflendiği bildirildi. Fed’in açıklamasında, söz konusu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltilmesine karar verildiği ve devam eden artışların uygun olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Bankanın bilançosunu planlandığı gibi küçültmeye devam edeceğine de değinilen açıklamada, enflasyonun yüzde 2 hedefine çekilmesinde kararlı olduğu aktarıldı. Açıklamada, para politikasının uygun duruşu değerlendirilirken ekonomik görünüme yönelik bilgilerin etkilerinin izlenmeye devam edileceği, hedeflere ulaşmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde para politikası duruşunun uygun şekilde ayarlanmaya hazır olunacağı kaydedildi.

BEKLENTİLER 75 BAZ PUAN ARTIRILMASIYDI

Ekonomistler, Fed’in bugün yüzde 75 ihtimalle 75 baz puanlık faiz artışı yapacağı tahmin ediyordu. Yatırımcılar, yüzde 25 ihtimalle 100 baz puanlık faiz artışı yapılabileceğini belirtiyordu.

Haberler.com

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz