- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDNYC 25×25: Sokakları Şehir Sakinlerine Kazandıran Proje

NYC 25×25: Sokakları Şehir Sakinlerine Kazandıran Proje

- Advertisement -spot_img
New York Belediye Başkanı Eric Adams tarafından desteklenen NYC 25×25 kampanyası, 2025 yılına kadar şehrin sokaklarının %25’inin yürünebilir yaya yollarına, meydanlara, yeşil alanlara, bisiklet yollarına ve otobüs şeritlerine dönüştürülmesini talep ediyor.

COVID-19 nedeniyle New York şehrinin belirli sokakları araç dışı kullanıma elverişli bir şekilde yeniden planlanmıştı. Pandemi için alınan bu acil önlem, daha önce trafiğin tıkandığı yolların, şehir sakinlerine bisiklet şeritleri ve açık oturma alanları gibi kamusal alanlar olarak geri dönmesini sağladı. Araba merkezli yerine insan merkezli bir düzene geçmenin şehre artılarını gören yerel yetkililer bu alandaki düzenlemeleri kalıcı hale getirmek için NYC 25×25 projesinin arkasında duruyor.

New York şehrinde özel otomobil kullanımı şehrin karbon emisyonunun, hava kirliliğinin ve kentsel kirliliğin temel sorumluların biri. Üstelik işlek caddelerde trafiğin ortalama 8 km/s hızla gittiğini düşünürsek, caddelerdeki araba hakimiyetinin araç sürücülerine de pek fayda sağlamadığı aşikar.

Ulaşım Alternatifleri Yönetici Direktörü Danny Harris’e göre şehirler “alan – araba yoğunluğu = yaşam kalitesi” formülünü dikkate almalı. Oysa, 8,6 milyon New Yorklu’nun hayatı, 120.000’den fazla şehir bloğunu kapsayan 39.000’den fazla kavşakta kesişen ve 10.000 km’den uzun karayolu ağını çevreleyen ince kaldırımlarda oynuyor.

Şehir sakinlerinin azınlığı işe araba ile gitse de asıl çoğunluk yürüyerek, toplu taşıma veya bisiklet kullanarak ulaşımını sağlıyor. Ancak, sokakların çoğunluğu araba kullanan azınlığa göre tasarlanmış durumda. Halkın yüzde 96’sının toplu taşıma tercih ettiği şehirde arabaların hareketi ve parkı için ayrılmış kamusal alan, 30.500 km şerit alanı ve 3 milyon, her araç için 1,5’ten fazla, park yeri içeriyor.

New York’un dışında yaşayan insanlar şehirde her gün 4,4 milyon araba ve kamyon kullanıyor. Ortaya çıkan araç yoğunluğu, şehre trafik kazaları ve zaman kaybıyla beraber 6 milyar dolardan fazlaya mal oluyor.

NYC 25×25 projesi, şehre 800 km otobüs şeridi, 800 km bisiklet şeridi, yeni güvenli çöp konteynırları ve araçsız yollar toplamında 13 Central Park’a eşdeğer bir alan kazandırma sözü veriyor. Projeyi destekleyen New York belediye başkanı, “Şu anda New York’un çoğunu arabalara veriyoruz. Bisiklet sürerken güvende hissettiğinizi, otobüse hemen binebildiğinizi veya her sokakta büyük çöp yığınlarının olmadığını hayal edin. New Yorklular olarak kendimizi sert biri olarak görüyoruz. Ancak bu, pislik içinde yaşamamız gerektiği veya caddeyi her geçtiğimizde ölüm veya yaralanmalardan korkmamız gerektiği anlamına gelmez,” dedi. Adams, şehrin 10 bin kilometrelik yolunda kavşakları, bisiklet yollarını ve otobüs şerit altyapısını iyileştirmek için 900 milyon dolarlık yeni bir planları olduğunu açıkladı.

Nazeli Sayra Kurtoğlu
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz