- Advertisement -spot_img
Ana SayfaSAĞLIK-YAŞAMRoche'un geliştirdiği yeni kanser tedavisi başarısız oldu; akciğer kanserini yavaşlatamadı

Roche’un geliştirdiği yeni kanser tedavisi başarısız oldu; akciğer kanserini yavaşlatamadı

- Advertisement -spot_img

İsviçreli biyoteknoloji firması Roche’un merakla beklenen yeni kanser bağışıklık tedavisi akciğer kanseri oluşumunu yavaşlatmakta başarısız oldu.

Araştırmanın beklenen sonucu sağlayamaması bu alanda benzer şekilde ilaç geliştirmeye çalışan rakip firmalar için de kötü haber olarak algılandı.

Firma, ‘Tiramogulab’ adlı ilacın piyasada kullanılmakta olan Tecentriq marka kanser ilacı ve kemoterapi ile birlikte kullanımı üzerinde çalışıyordu. Denemeler sonucunda yeni ilacı da içeren tedavinin yalnızca Tecentriq ve kemoterapinin uygulandığı hastalarla kıyaslandığında kanserin ilerleyiş ve ölüm oranını azaltmakta başarısız olduğu anlaşıldı. Denemenin küçük hücre akciğer kanserinin yayılmaya başladığı hastalarda uygulandığı belirtildi.

Roche’un geliştirdiği ilk nesil bağışıklık tedavi yöntemi Tecentriq, Merck firmasının Keytruda ve Bristo-Myers Scuibb’in Opdivo ilaçlarına benzer şekilde birçok kanser türünün tedavisinde kullanılıyor.

Roche’un Baş Medikal Yöneticisi ve Küresel Ürün Geliştirme Birimi’nin başındaki Levi Garraway yaptığı açıklamada “Bugün ortaya çıkan sonuç hayal kırıklığı yarattı çünkü tedavisi zor olan küçük hücre akciğer kanserlerinin yayılma aşamasında Tecentriq’in izinden devam etmeyi umuyorduk” dedi.

Roche grubu ve grubun ABD’deki birimi Greentech’in öncülük ettiği Skyscraper 2 denemesi anti-TIGIT olarak bilinen ilacın klinik denemelerinin son aşmasında sonuç üreten ilk çalışma idi.

Yeni ilaç diğer kanser türlerinde denenecek

Trigomulab, TIGIT olarak adlandırılan bağışıklık sistemindeki hücrelerdeki alıcılara seçici şekilde bağlanarak çalışıyor. TIGIT’ler normalde sağlıklı hücrelere bağışıklık saldırısını önlemeye yarıyor.

Fakat bazı kanser türleri TIGIT’i kullanan bir mekanizma geliştirerek bağışıklık hücrelerinde farkedilmeden büyümeye ve hücreleri öldürmeye devam ediyor.

Yeni ilacın sunacağı tedavi seçeneği özellikle anti-TIGIT’lerin kanser ilaçlarıyla birlikte kullanımı üzerinden yoğun araştırma ve ticaret faaliyetini tetiklemişti. Finans uzmanları ilacın başarısızlığının hayal kırıklığı yarattığını belirterek Tecentriq ile birlikte kullanımının başarılı olması halinde ilaç satışlarının zirve yapacağına dikkat çekti.

Firma küçük hücre akciğer kanseri denemelerinde başarısız olan ilacın deneme programını başka kanser türleri üzerinde test etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Ancak bu sonuç piyasalarda yüzde 1,2’lik değer kaybına neden oldu. İsviçreli ZKB bankasından analistler trigomulabın satışından 2028 yılında 3 milyar İsviçre frangı (yaklaşık 47,5 milyar lira) elde etmeyi bekliyordu.

Kaynak: euronews

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz