- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, "ABD ve Türkiye olarak mevcut yakın ilişkimizin...

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, “ABD ve Türkiye olarak mevcut yakın ilişkimizin faydasını görüyoruz”

- Advertisement -spot_img
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, “ABD ve Türkiye olarak mevcut yakın ilişkimizin faydasını görüyoruz. Güvenliğimiz güçlendi. Türkiye, 70 yıldır NATO’nun önemli bir üyesidir” dedi

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye’nin dünya sahnesinde giderek daha büyük bir oyuncu olduğunu söyledi.

Flake, “Biden yönetimi bana bir görev üstlenmeyi düşünüp düşünmediğimi sorduğunda, ‘Sadece önemli bir görev olursa düşünürüm.’ dedim ve bu görev gerçekten önemli. Türkiye önemli. Dünya sahnesinde büyük bir role sahip. Bizim için önemli bir müttefik. Dolaysıyla bu, çok önemli bir zamanda çok önemli bir görev. Hiçbir şey burada olmak kadar beni mutlu edemezdi.” diye konuştu.

“TÜRKİYE, ASLİ MÜTTEFİKİMİZ”

Flake, ABD Kongresi’nde Türkiye’ye dair birçok konuda çalıştığını belirterek “Çünkü Türkiye bizim asli müttefikimiz ve dünya sahnesinde önemli bir oyuncu. Türkiye, Rusya’nın bölgedeki maceracılığını ve saldırganlığının geriye itilmesi açısından önemli bir müttefiktir.” dedi

Flake, “Türkiye coğrafi olarak, geniş erişim alanı ve dış politikası açısından her zaman merkezde yer almıştır ve özellikle bugün bölgesel olarak karşı karşıya olduğumuz zorlu sorunlar göz önüne alındığında, Türkiye gibi vazgeçilmez bir müttefikimiz olduğu için şanslıyız.” diye konuştu.

Bölgesel gelişmelere de dikkati çeken Flake, “Kuşkusuz, şimdi Ukrayna’da olduğu gibi bölgede ortaya çıkan tehditler karşısında, Türkiye ile ilişkilerimiz çok daha önem arz ediyor.” diye konuştu.

PKK/YPG VE FETÖ KONUSU

Flake, “Türkiye, ABD’nin terör örgütü PKK/PYD-YPG ile iş birliğini ve FETÖ’nün ABD’deki varlığını sürdürmesini, iki ülke ilişkilerinde son dönemin en ihtilaflı konuları olarak listeliyor. Artık iki ülke arasında yeni bir diyalog mekanizması olduğuna göre, terörle mücadelede yeni ve somut iş birliği adımları olacak mı?” şeklindeki soruya, Türkiye ve ABD’nin terör örgütü DEAŞ’tan kurtulma yönünde ortak taahhüdü olduğu yanıtını verdi.

İki ülkenin DEAŞ’la mücadele alanında büyük adımlar attığını dile getiren Flake, Suriye’nin kuzeybatısında ölü ele geçirilen DEAŞ elebaşı İbrahim El Haşimi el Kureyşi’ye yönelik operasyonun da bu taahhüttün ne kadar önemli olduğuna işaret ettiğini anlattı.

Flake, DEAŞ’la mücadelenin henüz bitmediğini belirterek “Türkiye, bu mücadelede müttefik olmuştur.” dedi.

ABD’nin, PKK’yı 1997’de terör örgütü kabul ettiğini hatırlatan Flake, “Türkiye’nin kendi vatandaşlarına karşı sorumluluğunu kabul ediyoruz. PKK tarafından katledilen Türklerin yasını tutuyoruz. Ancak IŞİD’den kurtulma çabalarımızda başarılı olduğumuzdan da emin olmalıyız. Dolayısıyla bu konuda (ülkeler arası) iş birliği yapabileceğimiz birçok alan var.” ifadelerini kullandı.

Flake, FETÖ’ye ilişkin ise “Bireysel konular ve iade talepleri ise Türk Hükümeti ile diyalog içinde olduğumuz konular. Hangi kanıtların gerekli olduğu ve benzeri konular açısından bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla birlikte çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE, ÖNEMLİ BİR NATO ÜLKESİ”

Flake, Türkiye ve ABD’nin NATO nezdindeki iş birliğine ilişkin ise “Türkiye, önemli bir NATO üyesi. İkinci en büyük F-16 filosuna sahip, NATO misyonlarına en büyük katkı sunan üçüncü ülke.” dedi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz