- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDABD’den ikisi Türk 37 kuruluşa yaptırım

ABD’den ikisi Türk 37 kuruluşa yaptırım

- Advertisement -spot_img

ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Birimi (BIS), ikisi Türkiye adresli olmak üzere 37 kuruluşu Çin ve İran’ın askeri kapasitelerini geliştirme faaliyetlerine destek verdikleri gerekçesiyle kara listeye aldı.

Söz konusu şirketlere uygulanacak yaptırımın, Çin Halk Cumhuriyeti’ne biyoteknoloji ve güvenlikle ilgili gelişmeleri uygulamada yardımcı olma çabalarından dolayı getirildiği belirtildi.

Daha sonra listeye eklenen 3 şirketle birlikte bu rakamın 40’a ulaştığı belirtilen açıklamada, şirketlerin 34’ünün Çin’de, 3’ünün Gürcistan’da, 2’sinin Türkiye’de ve 1’inin de Malezya’da olduğu bilgisi paylaşıldı.

Listeye sonradan eklenen 3 şirketin farklı ülkelerde adresleri bulunması dolayısıyla rakamın arttığı kaydedildi.

Ayrıca ABD Ticaret Bakanlığı, bu 3 şirketin, İran’ın gelişmiş konvansiyonel silah ve füze programlarına Çin üzerinden ihracat yaparak destek sağlamaya çalıştığını bildirdi.

Türkiye adresli şirketlerin isimleri, Genesis Mühendislik ile Vanguard Tec. Makine Sanayi İthalat.

Açıklamada, Genesis Mühendislik’in Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan’da da adresi bulunduğu, Vanguard’ın ise sadece Türkiye merkezli olduğu yer aldı.

İthalat kısıtlaması olarak getirilen yaptırımlarda, şirketlerin, ABD ihracat kontrollerini ihlal ederek, Amerika menşeli ürünlerin İran’a ulaşmasına katkı sağladığı belirtildi.

Bu malzemelerin İran’ın savunma sanayisinde kullanıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Özellikle bu kuruluşlar, İran’a ABD ihracat kontrollerini ihlal ederek nihayetinde İran’ın savunma sanayisine maddi destek sağlayacak ABD menşeli ürünleri tedarik etmek veya tedarik etmeye çalışmak için kullanılan bir ağın parçasıdır”

Bakanlığın açıklamasında, “37 kuruluşun, ABD hükümeti tarafından ABD’nin dış politikasına veya ulusal güvenlik çıkarlarına aykırı hareket ettiği belirlenmiştir. Uygulama, 17 Aralık 2021’den itibaren geçerlidir ” denildi.

ABD Ticaret Bakanlığı, ‘Çin’in izleme ve askeri modernizasyonunu geliştirmek için biyoteknoloji ve diğer Amerikan teknolojilerinin kötüye kullanımını önlemeye yönelik eylemler kapsamında bu adımı attığına’ işaret edildi.

Kaynak:euronews

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz