- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDABD'de bir Türk, Amerikan ordusunu dolandırarak milyonlarca dolarlık vurgun yaptı

ABD’de bir Türk, Amerikan ordusunu dolandırarak milyonlarca dolarlık vurgun yaptı

- Advertisement -spot_img

ABD ordusuna sahte şirketler üzerinden milyonlarca dolarlık vurgun yaparak F-15, F-18 ve F-22 gibi kritik savaş uçaklarının güvenliğini tehlikeye attığı ortaya çıktı.

Türk girişimcinin ABD ordusuna onlarca sahte şirket kurarak milyonlarca dolarlık vurgun yaptığı ortaya çıktı. Bu dolandırıcılık, F-15, F-18 ve F-22 gibi kritik savaş uçaklarının güvenliğini tehlikeye atarak ulusal güvenlik tehdidi oluşturdu.

ABD savaş uçakları da dahil olmak üzere hassas yerlere giren yüz milyonlarca dolar değerinde sahte ağ ekipmanı satma suçunu kabul eden Türk asıllı CEO, ABD’de 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yetkililer; Miami, Florida’dan 40 yaşındaki Onur Aksoy’un 5 Haziran 2023 tarihinde ABD bölge mahkemesinde, sahte mal ticareti yapmak için başkalarıyla suç işlemek, mail dolandırıcılığı ve para transferi dolandırıcılığı yapma suçlarını kabul ettiğini söyledi.

Ron Aksoy ve Dave Durden olarak da bilinen Aksoy, Çarşamba günü Trenton federal mahkemesinde ABD Bölge Yargıcı Peter G. Sheridan tarafından mahkum edildi.

Amerika Birleşik Devletleri Avukatı Vikas Khanna, “Aksoy, yıllar süren ayrıntılı bir planla, şimdiye kadarki en büyük sahte ürün kaçakçılığı operasyonlarından birini yarattı ve yürüttü” dedi.

“Aksoy’un operasyonu Çin’den ABD tedarik zincirine on binlerce sahte ve düşük kaliteli cihaz sokarak, ABD savaş uçakları ve diğer askeri uçakların destek platformları gibi son derece hassas ABD askeri uygulamaları da dahil olmak üzere hem özel sektör hem de kamu sektörü kullanıcılarını tehlikeye attı.”

Federal savcılar, Türkiye vatandaşlığı da bulunan Aksoy’un, okullara, hastanelere ve F-15, F-18 ve F-22 gibi savaş uçaklarına giren yüz milyonlarca dolar değerinde sahte Cisco ağ ekipmanı sattığını söyledi.

Yetkililer, ekipmanın bir kısmının Hava Kuvvetleri, ABD Ordusu ve Donanması’ndaki muharebe ve muharebe dışı operasyonlar da dahil olmak üzere federal hükümetin son derece hassas alanlarına girdiğini ve hatta gizli bilgi sistemlerine dokunduğunu söyledi.

Aksoy, New Jersey ve Florida’ya yayılmış en az 19 şirketi yönetmekle suçlanıyor.

Savcılar, cihazları Pro Network Entities adlı bir şemsiye şirket altında Amazon ve eBay’deki bir şirketler ağı aracılığıyla sattığını söyledi.

Federal iddianameye göre bu şirketlerden beşi 2017 ve 2018 yıllarında New Jersey’de kuruldu; Easy Network, Ace Netus, My Network Dealer, 1701 Doral ve Team Tech Global.

Yetkililer, Aksoy’un Çin ve Hong Kong’daki tedarikçilerden, yüksek kaliteli marka ve ticari marka görünümü veren sahte Cisco etiketleri, çıkartmaları ve kutuları ile düşük kaliteli ekipman ithal ettiğini söyledi.

Mahkeme kayıtlarına göre, söz konusu ekipmanlar genellikle eski, düşük model orijinal Cisco ekipmanlarının modifiye edilmiş ve daha sonra daha yüksek kaliteli cihazların orijinal versiyonları gibi gösterilmiş halleriydi.

Yetkililer, planın 100 milyon doların üzerinde gelir yarattığını ve Aksoy’a milyonlarca dolar kişisel kazanç sağladığını söyledi.

Yetkililer, 2014 ve 2022 yılları arasında Federal Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı’nın Çin ve Hong Kong’dan Pro Network Entities’e gönderilen yaklaşık 180 sevkiyata el koyduğunu ve Aksoy’un yabancı komplocularla iletişim kurmak için kullandığı Dave Durden takma adıyla sevkiyatlar için CBP’ye sahte evrak sunduğunu söyledi.

Yetkililer, Cisco’nun 2014 ile 2019 yılları arasında Aksoy’a yedi adet İhtarname gönderdiğini ve avukatı aracılığıyla en az iki mektuba sahte belgelerle yanıt verdiğini söyledi.

Temmuz 2021’de federal müfettişler Aksoy’un deposuna baskın düzenledi ve değeri 7 milyon doların üzerinde olan 1.156 sahte cihaz ele geçirdi.

Yetkililer, Aksoy’un hapis cezasına ek olarak 40.000 dolar para cezasına çarptırıldığını ve üç yıl denetimli serbestlik cezası alması gerektiğini söyledi.

Yetkililere göre, tazminata ayrı bir duruşmada karar verilecek.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz