- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDAlabama'da dondurulmuş embriyoları çocuk sayan karar üzerine tüp bebek tedavileri askıya alındı

Alabama’da dondurulmuş embriyoları çocuk sayan karar üzerine tüp bebek tedavileri askıya alındı

- Advertisement -spot_img

Alabama’da mahkemenin dini gerekçelere dayandırarak aldığı kararın kadınların üreme özgürlüğüne darbe indirmesinden endişe ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğu eyaletlerinden Alabama’da Yüksek Mahkeme geçen hafta aldığı tartışmalı bir kararla dondurulmuş embriyoların eyalet yasalarına göre çocuk sayılmasına hükmetti.

Mahkemenin kararı, dondurulmuş embriyoları yanlışlıkla imha edilen çiftlerin açtığı haksız ölüm davaları kapsamında geldi.

Kararın daha büyük etkisi dondurulmuş embriyo saklayarak tüp bebek tedavisi sunan işletmelere yansıdı.

Karar, potansiyel olarak davalara karşı savunmasız kalan bu kliniklerin tedavi uygulama konusunda isteksiz kalmasına neden oldu.

Kararda ne denildi?

Karar, üyelerinin tamamı seçilmiş Cumhuriyetçilerden oluşan ya da Cumhuriyetçi bir vali tarafından atanan mahkeme heyetinde sekize karşı bir oyla kabul edildi.

Mahkeme heyeti “doğmamış çocukların” davaya konu olan 1872 tarihli “haksız ölüm yasasının” amacı doğrultusunda “çocuk” olduklarına dair köklü bir içtihat olduğuna karar verdi.

Kararda bir kadının rahmi dışında dondurulmuş embriyolar için “yazılı olmayan bir istisna” bulunmadığına hükmedildi. Ancak karar, dondurulmuş bir embriyonun yok edilmesinin cinayet suçlamalarına yol açıp açmayacağı sorusunu açık bıraktı.

Başyargıç Tom Parker’ın kararı açıklarken İncil’den ayetlere ve Hıristiyan teologlara atıfta bulunması kilise-devlet ayrımını savunanları kaygılandırırken, kürtaja karşı çıkan dindar muhafazakarları sevindirdi.

Tüp bebek tedavileri askıya alındı

Karar üzerine Alabama Birmingham Üniversite hastanesi, çarşamba günü tüp bebek tedavilerini durdurdu. Perşembe günü de tüp bebek klinikleri Alabama Fertility Services, Center for Reproductive Medicine ve Mobile Infirmary programlarının bir kısmını duraklatma kararı aldı.

Sağlık savunucuları, “fetüsün kişiliği” fikrini yücelten bu kararın, Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınların üreme özgürlüğünün daha da kısıtlanmasına yol açabileceğini belirtti.

Karar diğer eyaletleri doğrudan etkilemiyor, ancak hukuk uzmanları kararın diğer eyaletlerdeki yasama organlarına, mahkemelere veya aktivistlere ilham verebileceğini dile getiriyor.

Kaynak: euronews
Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz