- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDBilim insanları, Çernobil bölgesindeki kurtların kansere karşı direnç geliştirdiğini doğruladı

Bilim insanları, Çernobil bölgesindeki kurtların kansere karşı direnç geliştirdiğini doğruladı

- Advertisement -spot_img

Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin çevresindeki terk edilmiş bölgede kurtlar yaşıyor (Reuters)

Çernobil bölgesindeki kurtlar, kanser tedavilerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir mi?

Bir grup bilim insanı, Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin çevresindeki ıssız sokaklarda dolaşan kurtların kansere karşı direnç geliştirdiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Sky News’ten aktardığı habere göre, bu bulgular, hastalığa yönelik tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olacağı yönündeki umutları artırdı.

26 Nisan 1986’da meydana gelen Çernobil kazasının hemen ardından, nükleer santraldeki 4 numaralı reaktörün çökmesi ve yanması sonucu 31 kişi hayatını kaybetti.

Diğer tahminler, kansere neden olan radyasyona maruz kalmanın bir sonucu olarak uzun vadede 4 bin ila 93 bin kişinin öleceğini gösteriyor.

Tarihin en kötü nükleer felaketi, 100 binden fazla insanın bu radyasyondan kaçmak için şehirden tahliye edilmesine yol açtı.

Radyasyonun hala kanser riski oluşturduğu bin mil karelik bir alana insanların girmesini önlemek için Çernobil Hariç Tutma Bölgesi (CEZ) kuruldu.

xs tnb
Çalışma Çernobil bölgesindeki kurtların kansere karşı direnç geliştirdiğini doğruladı (AP)

Bölge, o zamandan beri ürkütücü bir şekilde terk edilmiş durumda.

İnsanlar hala geri dönmemiş olsa da, kurtlar ve atlar gibi hayvanlar, felaketten 35 yıl sonra boşaltılan şehrin çorak arazilerinde dolaşıyor.

ABD’deki Princeton Üniversitesi’nde evrimsel biyolog ve ekotoksikolog olan Dr. Cara Love ve ekibi, nesiller boyu radyoaktif parçacıklara maruz kalmalarına rağmen, Çernobil bölgesindeki kurtların nasıl hayatta kaldığını araştırdı.

Dr. Love ve araştırma ekibi, 2014 yılında CEZ’i ziyaret ederek, kurtların hareketlerinin, bulundukları yerin ve maruz kaldıkları radyasyon miktarının izlenebilmesi için onlara radyo vericili tasmalar taktı.

Ayrıca, kurtların vücutlarının, kansere neden olan radyasyona nasıl tepki verdiğini anlamak için kan örnekleri de aldılar.

Araştırmacılar, Çernobil bölgesindeki kurtlarının tüm yaşamları boyunca her gün 11,28 milirem kadar radyasyona maruz kaldıklarını keşfetti.

Bu, bir insan için yasal güvenlik sınırından altı kat fazla.

Dr. Love ve ekibi, kurtların bağışıklık sistemlerinin, radyasyon tedavisi gören kanser hastalarına benzer şekilde değiştiğini gördü.

Ekip daha da önemlisi, bu kurtların genetik yapısının, artan kanser riskine karşı dirençli görünen belirli kısımlarını da tespit etti.

Dr. Love’ın çalışması, kanserden kurtulma şansını artıran koruyucu mutasyonları belirlemeye çalıştı.

Ancak yeni tip koronavirüs salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, son yıllarda Dr. Love ve ekibinin son yıllarda CEZ’e dönmesini engelledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz