- Advertisement -spot_img
Ana SayfaTEKNOLOJİ-BİLİMIngenuity artık uçamıyor

Ingenuity artık uçamıyor

- Advertisement -spot_img

NASA’nın Mars’ta görev yapan helikopteri Ingenuity’nin görevi bitti. Uzay ajansı yetkilileri 2021’den bu yana kızıl gezegende bulunan helikopterin, gelecekteki görevler için birçok ders sağladığını ve beklentileri aştığını söylediler

Ingenuity Mars helikopteri artık uçamıyor. NASA yetkilileri perşembe günü yaptıkları açıklamada, robotik uçan makinenin geçen haftaki son uçuşu sırasında en az bir pervanesinin kırıldığını duyurdu. Ingenuity, nesli tükenmiş Mars yaşamının izlerini bulmak için kurumuş bir nehir yatağını araştıran yol arkadaşı Perseverance gezgini ile temas halinde kalmaya devam ediyor.

Ingenuity artık geride kalacak. NASA yöneticisi Bill Nelson, “Ingenuity’nin artık Mars’taki son uçuşunu gerçekleştirdiğini duyurmak zorunda olduğum için buruk bir sevinç duyuyorum” dedi. Ingenuity, Şubat 2021’de Perseverance keşif aracının alt takımında Mars’a ulaştı. Göreve geç katılan helikopter, gezegenin ince atmosferinde yaptığı 72 uçuş sırasında gelecekteki görev tasarımcıları için önemli dersler sağladı.

“Bizim başardıklarımıza güvenebilirler”

Ingenuity proje yöneticisi Theodore Tzanetos, “Bizim başardıklarımıza güvenebilirler. 2015 yılında üretilmiş bir cep telefonu işlemcisinin Mars’taki radyasyon ortamında 2,5 yıl hayatta kalabildiği gerçeğine işaret edebilirler. Ticari, hazır lityum-iyon pil hücreleri 2,5 yıl dayanabiliyor, bunlar NASA’daki mühendisler için büyük zaferler” ifadelerini kullandı.

Başka bir gezegende havalanan ilk helikopter

19 Nisan 2021’de Ingenuity, başka bir gezegende havalanan ilk uçak ya da helikopter oldu; uçağın pervaneleri, Dünya’nınkinin yalnızca yüzde biri kadar yoğun olan bir atmosferde yeterli kaldırma kuvveti oluşturmak için dakikada 2 bin 400 kez dönüyordu. O zamanki plan, yeni teknolojinin bir gösterimini yapmaktı: 30 günde beş uçuş. Perseverance daha sonra Ingenuity’yi geride bırakacak ve birkaç milyar yıl önce bir su gölünü barındıran Jezero kraterinin kenarı boyunca antik tortul kayaları incelemeye başlayacaktı.

Üç acil iniş yaptı

Ingenuity beş uçuşta da başarılı oldu ve o kadar iyi çalıştı ki, görev yöneticileri keşif aracının önündeki araziyi keşfetmek için helikopteri de getirmeye karar verdiler. Sonraki bin gün boyunca, Ingenuity yukarı ve aşağı, yukarı ve aşağı gitmeye devam etti. Yol boyunca aksaklıklar yaşadı ve üç acil iniş yaptı. Toz fırtınalarından ve uçağın tasarlanmadığı soğuk Mars kışından kurtuldu. Mühendisler Ingenuity’nin kendi iniş alanlarını seçebilmesi için yazılımını geliştirdiler. NASA’nın bilim direktörlüğünden sorumlu yönetici yardımcısı Lori Glaze, “Beklentileri aştığını söylemek neredeyse hafif kalır” dedi.

Kenneth Chang / The New York Times
-Oksijen

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz