- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDABD: Covid-19'e neden olan yeni virüs soyu takibe alındı. 'Vakalarda büyük artış...

ABD: Covid-19’e neden olan yeni virüs soyu takibe alındı. ‘Vakalarda büyük artış olabilir’

- Advertisement -spot_img

Covid-19’a neden olan virüsün yeni ve yüksek oranda mutasyona uğramış bir soyunun takip edildiği açıklandı. Uzmanlar, vakalarda yüksek artış olabileceği konusunda uyarıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Covid-19’a neden olan virüsün yeni ve yüksek oranda mutasyona uğramış bir soyunun yakından izlendiğini duyurdu.

BA.2.86 olarak adlandırılan soyun ABD, Danimarka ve İsrail’de tespit edildiğini kaydedildi.

Ajans, X’te yayınladığı bir yazıda, “BA.2.86 hakkında daha fazla bilgi edindikçe, CDC’nin kendinizi Covid-19’dan korumaya yönelik tavsiyeleri aynı kalmakta” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de BA.2.86’yı taşıdığı çok sayıda mutasyon nedeniyle “izlenmekte olan bir varyant” olarak sınıflandırdığını açıkladı.

DSÖ, şu ana kadar bazı ülkelerde sadece birkaç varyant dizisinin rapor edildiğini kaydetti.

‘Vakalarda büyük artış olabilir’

Houston Methodist’ten tanısal mikrobiyoloji tıbbi direktörü Dr. S. Wesley Long, baskın olan XBB.1.5 Covid varyantından 36 mutasyon içeren yeni soyun, virüsün “daha eski bir koluna işaret ettiğini” bildirdi.

Dr. Long, “En büyük endişem, vakalarda son dalgalarda gördüğümüzden daha büyük bir artışa neden olabileceğidir” dedi.

Long, BA.2.86’nın virüsün önceki enfeksiyon veya aşılamadan kaynaklanan bağışıklık tepkilerinden kaçma konusunda herhangi bir avantaja sahip olup olmayacağının henüz belli olmadığını ifade etti.

Fred Hutchinson Kanser Merkezi’nden virolog Jesse Bloom ise BA.2.86’nın mevcut baskın varyantlardan daha az bulaşıcı olduğunu kaydetti.

Covid-19’dan ölen sayısı 6.9 milyon

DSÖ epidemiyolojik bültenine göre, 17 Temmuz’dan 13 Ağustos 2023’e kadar incelenen dönemde 1,4 milyondan fazla yeni Covid-19 vakası ve 2.300’den fazla ölüm bildirildi. Bu, bir önceki 28 günlük döneme kıyasla vakalarda yüzde 63’lük bir artış ve ölümlerde 56’lık bir düşüş anlamına geliyor.

13 Ağustos 2023 itibariyle dünya genelinde 769 milyondan fazla doğrulanmış Covid-19 vakası ve 6,9 milyondan fazla ölüm bildirildi. Birçok vaka tespit edilemediği için gerçek enfeksiyon ve ölüm sayısının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Kaynak: euronews • AFP

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz