- Advertisement -spot_img
Ana SayfaTEKNOLOJİ-BİLİMKüresel ısınmayı durduracak çılgın öneri: Dünya'nın yüzde 2'sini beyaza boyamak

Küresel ısınmayı durduracak çılgın öneri: Dünya’nın yüzde 2’sini beyaza boyamak

- Advertisement -spot_img

Bilim insanları, Purdue Üniversitesi’nde keşfedilen ve ışığın yüzde 98’ini yansıtan dünyanın en beyaz boyasının iklim kriziyle mücadelede kullanılabileceğini ifade ediyor. Ancak planda bazı pürüzler söz konusu.

2021 yılında Purdue Üniversitesi’nden araştırmacılar, dünya üzerindeki en beyaz boyayı geliştirdiklerini duyurdu.

Renk o kadar beyaz ki ışığı yansıtma oranı yüzde 98’in üzerinde. Bu özelliği bizim için oldukça faydalı olabilir çünkü ışık ısıyı yayıyor ve şu sıralar Dünya’nın fazlasıyla sıcak olduğunu söylemek mümkün.

Araştırmacılara göre eğer bu boya bir bina üzerinde kullanılırsa yüzeydeki sıcaklığı, içerideki sıcaklığı ve klimaya duyulan ihtiyacı azaltabilir. Fakat ya bunun çok daha ötesinde bir uygulama alanı varsa, mesela tüm gezegenin sıcaklığını azaltmak gibi?

Kaliforniya Davis Üniversitesi elektrik ve bilgisayar mühendisliği öğretim üyesi ve temiz teknoloji araştırmacısı Jeremy Munday, eğer Purdue boyası gibi bir materyalle Dünya yüzeyinin yüzde 1-2’si kaplanabilirse uzaya geri gönderilen ışık miktarının gezegen tarafından emilen sıcaklığı düşürerek küresel sıcaklıkları stabilize etmeye yeterli olabileceğini söylüyor.

Bir başka deyişle, iklim değişikliğine çözüm sağlamakta büyük katkısı olabilir.

The New York Times’a yaptığı yorumda Munday, uzaya geri gönderilen ışığın kozmosa zarar vermeyeceğini ifade ederek “Bunu yapmak, bir bardak normal suyu okyanusa boşaltmak gibi olurdu” diye konuştu.

Ne kadar alanı boyamak gerekir?

Peki Dünya yüzeyinin yüzde 1-2’si derken ne kadar büyük bir alandan bahsediyoruz? Dünya’nın yüzey alanı yaklaşık 510 milyon kilometre kare ve çoğunluğu sularla kaplı. Dolayısıyla boyanın yaklaşık 5,1 milyon ile 10,3 milyon kilometre kare arasında bir alanı kaplaması gerekir.

Bu alanı kavrayabilmek için şöyle bir örnek verebiliriz: ABD’nin toplam yüzölçümü 9 milyon kilometre kareden biraz fazla. Bu durumda tüm ülkeyi bir okyanustan diğer okyanus kıyısına kadar beyaza boyamamız gerekirdi.

Ne kadar boya gerekir?

Bunun için de çok fazla boya lazım olurdu. Hem de çok…

Bu yeni boyanın da Purdue araştırmacılarının belirttikleri üzere ticari boya ile aynı karakteristik özelliklere sahip olduğunu varsayarsak, Dünya yüzeyinin yalnızca yüzde 1’ini kaplayabilmek için aşağı yukarı 526 milyar ton aşırı beyaz boyaya ihtiyaç duyardık.

Doğal olarak, yüzeyin yüzde 2’sini kaplamak istersek o miktar ikiye katlanıyor. Ve tabii bunları düşünürken okyanusları, çölleri ve ağaçları boyamanın ne kadar zor olacağını hesaba katmıyoruz bile.

Sıcaklıkları düşürmek amacıyla beyaz boya kullanmak yeni çıkmış bir konsept değil. Dünyanın birçok kentinde ufak bir araba yolculuğuna çıkarak ne kadar fazla sayıda arabanın beyaz olduğu görülebilir.

Dünya çapında birçok yerde hali hazırda yüzeyler beyaza boyanıyor ve Purdue Üniversitesi’nin yeni boyası buna büyük katkıda bulunacak. Fakat bu durum aynı zamanda şunu da gösteriyor ki, sorunun çözümüne giden yol oldukça uzun.

-Yeşil Gazete

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz