- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDNASA, 4 kişiyi bir yıllığına yapay Mars habitatına kapattı

NASA, 4 kişiyi bir yıllığına yapay Mars habitatına kapattı

- Advertisement -spot_img

4 gönüllü, astronotların dünyadan soyutlanmaya ve diğer psikolojik stres faktörlerine karşı dayanıklılığını test etmeyi amaçlayan bir yıl sürecek NASA deneyi kapsamında simüle edilmiş bir Mars habitatına girdi.

CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog/Mürettebat Sağlığı ve Performansı İnceleme Analoğu) görevi kapsamında katılımcılar Teksas eyaletinin Houston kentinde, NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde 158 metrekarelik bir habitatta yaşayıp çalışacak. Bu, her biri sınırlı kaynaklarla kapalı bir ortamda yaşayan mürettebat üyelerinin sağlık ve performansını değerlendirmeyi amaçlayan üç adet bir yıllık simüle Mars görevinin ilki.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre katılımcılar, simüle edilmiş uzay yürüyüşlerine, bilimsel deneylere ve habitat bakımına katılacak ve aynı zamanda yiyecek için mahsul yetiştirmeye çalışacak.

CHAPEA’nın baş araştırmacısı Grace Douglas, “Simülasyon, Mars’a yapılacak uzun süreli görevlerin mürettebat sağlığı ve performansı üzerindeki muhtemel etkileri hakkında bize daha fazla fikir vermek için bilişsel ve fiziksel performans verileri toplamamıza olanak tanıyacak” dedi.

Nihayetinde bu bilgiler NASA’nın Mars’a başarılı bir insan görevi tasarlamak ve planlamak için bilinçli kararlar almasını sağlayacak.

CHAPEA görevinin 4 üyesi araştırma bilimci Kelly Haston, yapı mühendisi Ross Brockwell, acil tıp doktoru Nathan Jones ve mikrobiyolog Anca Selariu’dan oluşuyor.

Her biri NASA’nın 2021’de “sağlıklı, motive” adaylar için yaptığı çağrı sonrasında seçildi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz