- Advertisement -spot_img
Ana SayfaTEKNOLOJİ-BİLİMBilim insanları, zihinden geçenleri yazıya dökmeyi başardı

Bilim insanları, zihinden geçenleri yazıya dökmeyi başardı

- Advertisement -spot_img

Bilim insanları, kişilerin zihninden geçenleri yazıya dökebilen bir çalışmaya imza attı. Çinli bilim insanlarının çalışması, kişilerin beyin aktivitelerinin Mandarin Çincesinde ifade edilebilmesi açısından bir ilk özelliği taşıyor.

Çin’de yapılan çalışmada insanların zihninden geçenler Mandarin Çincesine dökülebildi.

South China Morning Post’un haberinde, beyin-bilgisayar arayüz teknolojisindeki ilerlemelerle halihazırda, insanların zihinlerinden geçenler, kısa ifadelerle İngilizce ve Japonca olarak sözlü ifade edilebildiği belirtildi.

Farklı tonlamaların Mandarin Çincesinde farklı anlamlara geldiğine işaret edilen çalışmada, ses tonunu tanıyan algoritmalar uyarlandı.

Çalışmada, beyin sinyallerini kaydeden bir çeşit elektrofizyolojik görüntüleme olan “elektrokortikografi” kullanıldı.

Beyin tümör ameliyatındaki 5 hastanın beynine elektrotlar yerleştiren araştırmacılar, operasyonda hastalardan bir heceyi farklı tonlarda söylemelerini istedi.

Çalışmada, elektrotlar beyin aktivitelerini kaydederken kullanılan model de beyin sinyallerindeki ton ve heceden bu aktiviteleri deşifre etti.

Çinli bilim insanlarının çalışması, kişilerin beyin aktivitelerinin Mandarin Çincesinde ifade edilebilmesi açısından bir ilk özelliği taşıyor.

Çin’deki Fudan Üniversitesi, Tiencin Üniversitesi ve ShanghaiTech Üniversitesinden araştırmacıların ortaklaşa yürüttükleri çalışmanın sonuçları, “Science Advances”da yayınlandı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz