- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDElon Musk: Seçimlerde yapay zeka ve dijital bilinç kullanımı demokrasiye darbe indirebilir

Elon Musk: Seçimlerde yapay zeka ve dijital bilinç kullanımı demokrasiye darbe indirebilir

- Advertisement -spot_img

Bileğindeki altın bileziklere Tesla, SpaceX, Twitter’ın yanısıra X.AI adlı yapay zeka şirketini de katan Musk, yapay zeka kullanımıyla ilgili uyarılarına bir yenisini ekledi.

ChatGPT-4’ün hayrete şayan becerileri, henüz emekleme aşamasındaki yapay zekanın gelecekte insanlığın ve uygarlığın sonunu getirip getirmeyeceği tartışmasını ateşlerken, ABD’li yüksek teknoloji devi Elon Musk ‘yapay zeka teknolojisinin uygarlığı yok etme potansiyeline sahip olduğuna’ dair görüşünü ayrıntılandırdı.

Fox News’un meşhur sunucusu Tucker Carlson’a konuşan Elon Musk, ‘seçimlerde yapay zeka ve dijital bilinç kullanımının -hele yeterince akıllılarsa- demokrasiyi baltalayabileceğini’ öngördü.

Carlson’ın yapay zekanın insanlardan daha akıllı olduğu bir dünyada demokrasinin var olup olamayacağı ve bu tür teknolojilerin demokratik süreçleri nasıl etkileyebileceğini sorması üzerine Musk şunları söyledi:

“Bu yüzden yapay zekanın seçimlerde önemli etkiye sahip olmasından endişe duyduğumu dile getirdim…İnsanların yapay zekayı seçimlerde araç olarak kullanması kuvvetle muhtemel. Ve bildiğiniz gibi yapay zeka yeterince akıllı olduğunda, insanlar mı aracı kullanır yoksa araç mı onları kullanır? Dolayısıyla bence işler tuhaflaşacak ve tuhaflaşma çok hızlı olacak.

Tesla, SpaceX, Twitter’ın yanısıra X.AI adlı yapay zeka şirketinin de patronu, hükümetlerin yapay zekayla ilgili beklenmedik bir olayın kötü neticelerine karşı ellerinde acil durum planı bulundurmalarının bilgece olacağını belirtti. Planda donanım kapatma anahtarı, yapay zekaları depolayan sunucu merkezlerinin kapatılması veya en basitinden sunucu merkezlerinin dağıtılması gibi önlemler yer alabileceğini sıraladı. ‘Bazı süper yapay zekaların’ kontrolünün kaybedilmesi, örneğin teknolojinin bir yöneticinin komutlarına yanıt vermemesi durumunda, bu önlemlerin işe yarayacağını dile getirdi.

Süper yapay zeka türlerinin kaynağının dizüstü bilgisayarlarımız veya telefonlarımız değil, uzaydan görülebilen ısı imzaları bırakacak şekilde yüz binlerce bilgisayardan oluşan dev sunucu merkezlerinin üretimi derin yapay zeka olacağına dikkat çeken Musk, şu uyarıda bulundu:

“Dijital bilinç ile biyolojik bilinç eşit muamele görmemeli, özellikle de dijital zeka biyolojik zekayı kısıtlamaya karar verirse”

Başta finansmanına katkıda bulunduğu OpenAI şirketinin geliştirdiği ChatGPT’den memnuniyetsizliğini bir kez daha dışa vuran Musk, yapay zeka sohbet robotunun belirli konular hakkında konuşmaktan kaçınma veya belirli bilgileri atlamaya yönelik kısıtlamalarla birlikte inşa edildiğinden yakındı. Şirketi açık kaynak yazılımdan kapalı kaynak yazılıma geçtiği için de eleştiren Musk, buna ‘Truth’ (Hakikat) GPT sohbet robotuyla karşı koyma esprisini yaptı.

Bu ayın başlarında, Musk dahil yapay zeka sektöründen önde gelen yüzlerce kişi, yapay zeka araştırmalarına ara verilmesi çağrısı yapmıştı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz