- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDTrump teslim olmaya, New York protestolara hazırlanıyor

Trump teslim olmaya, New York protestolara hazırlanıyor

- Advertisement -spot_img

Eski ABD Başkanı, salı günü hakim karşısına çıkarak kendisine yöneltilen suçlamalara yanıt verecek.

Kendisine suçlama yöneltilmesi yönünde büyük jüri kararının ardından eski ABD Başkanı Donald Trump’ın savcılara teslim olmaya, New York Şehri’nin ise protestolara hazırlandığı belirtildi

Trump, eski porno yıldızı Stormy Daniels’a, 2016’da seçim kampanyası sırasında konuşmaması için para ödediği iddiaları ile ilgili olarak yargılanacak.

Cuma günü, Trump’ın salı günü hakim karşısına çıkacağı ceza mahkemesi salonunun çevresi metal barikatlarla çevrildi. Trump’ın salı günü binaya gizli servis korumasıyla gelmesi planlanıyor. 

Trump, salı günü mahkeme salonunda kendisine yöneltilen suçlamalara yanıt verecek. 

Cuma günü mahkeme binasının etrafını kamera ekipleri sararken, 20 kadar mahkeme polisi sokağı ve içeri girip-çıkanları takip etti.

New York Times’a konuşan kaynaklara göre Trump, pazartesi günü Florida’dan New York’a gelmeyi ve Trump Kulesi’nde kalmayı planlıyor. Eski Başkan’ın New York’ta olduğu sürece bir basın toplantısı veya miting düzenlemeyi planlamadığı da bildirildi.

Trump, perşembe günkü suçlama kararının ardından cuma gününü Mar-a-Lago’daki tatil köyünde danışmanlarıyla telefonda konuşarak geçirdi. Trump’ın avukatlarından Joe Tacopina, cuma gününün ilerleyen saatlerinde televizyona çıkarak savcılarla suç itirafı karşısında uzlaşmayı planlamadıklarını, Trump’ın yargılanmaya hazır olduğunu söyledi. 

Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinin hala bir numaralı adayı olan Trump’ın yargı sürecinin, New York’ta eylemlere sebep olabileceğinden endişe ediliyor.

Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışı nasıl etkilenecek?

Yaşadığı yasal problemlere rağmen Trump, Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde 2024 başkan adayı seçilmeye en yakın gözüken isim olmaya devam ediyor. 

Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimde yarışacak aday listesi belirlenmeye devam ederken, Trump anketlerde açık ara farkla önde gözüküyor. 

Geçen hafta Morning Consult tarafından yapılan ankete göre, Trump olası ön seçim seçmenlerinin yüzde 54’ünün desteğini alırken, en büyük rakibi Florida Valisi Ron DeSantis yüzde 26’ya kadar gerilemiş durumda. Bu DeSantis’in aralıktan bu yana aldığı ben kötü anket sonucu.

Trump ve DeSantis, hâlâ olası rakiplerinin çok daha önünde bulunuyor. Ankette, Trump’ın eski başkan yardımcısı Mike Pence yüzde 7, eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley ise yüzde 4 oy aldı. Trump’a karşı duruş sergiledikten sonra ara seçimde Temsilciler Meclisi’ndeki koltuğunu kaybeden Liz Cheney ise yüzde 3 destek aldı. Eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yüzde 1’in altında kaldı. 

Trump’a yöneltilen suçlamaların seçim sürecini de etkilemesi bekleniyor. Birçok uzman, süreç nedeniyle Trump’ın destekçilerinin eski başkan etrafında daha da kenetlenebileceğini, hatta ondan kopan seçmenlerin bile “haksızlığa uğradığı” duygusuyla geri gelebileceğini düşünüyor.

Trump hakkında neden dava açıldı?

Bu yılın başlarında New York City Bölge Savcısı Alvin Bragg, Trump’ın, Daniels’a yapılan ödemeden dolayı yargılanabilmesi için yeterli kanıt olup olmadığını incelemek üzere bir büyük jüri oluşturmuştu.

Büyük jüriler bazı durumlarda dava açmaya yeter kanıt olup olmadığını değerlendirmek üzere savcılar tarafından oluşturuluyor.

Perşembe günü büyük jüri, dava açmaya yeter hukuki zemin olduğu yönünde oy kullandı ve böylece Trump’ın ABD tarihinde hakkında ceza davası açılan ilk eski başkan olmasının yolu açıldı.

Trump, sosyal medya platormu Truth Social’daki mesajında soruşturmayı “çürümüş, bozuk ve araçsallaştırılmış yargı tarafından gündeme getirilen bir siyasi cadı avı” diye niteledi.

Trump yine de başkan adayı olabilir mi?

Trump, 2024’te Cumhuriyetçi Parti’den yine aday adayı olacağını açıklamıştı. 

Resmi suçlama, Trump’ın aksi yönde karar vermemesi durumunda kampanyayı durdurmayacak. 

ABD yasalarında, suçlu bulunan birinin kampanya yapmasını veya başkan seçilmesini yasaklayan bir madde bulunmuyor. Trump, seçim kazanması durumunda hapiste olsa bile başkanlık yapabilir. 

T24

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz