- Advertisement -spot_img
Ana SayfaTEKNOLOJİ-BİLİMMısır: Büyük Giza Piramidi'ndeki gizli koridor ilk kez görüldü

Mısır: Büyük Giza Piramidi’ndeki gizli koridor ilk kez görüldü

- Advertisement -spot_img

Mısırlı antika yetkilileri, Büyük Giza Piramidi’nin ana girişinin üzerinde gizli bir iç koridorun varlığını doğruladıklarını söylüyorlar.

Bir endoskoptan alınan video, 9 m (30 fit) uzunluğunda ve 2,1 m (7 fit) genişliğinde olan koridorun içini gösterdi.

Yetkililer, piramidin ağırlığını girişin veya henüz keşfedilmemiş başka bir odanın etrafında yeniden dağıtmak için yaratılmış olabileceğini söylüyorlar.

İlk olarak 2016 yılında muografi adı verilen bir görüntüleme tekniği kullanılarak tespit edilmiştir.

ScanPyramids Projesi’nden bilim adamlarından oluşan bir ekip , taş tarafından yalnızca kısmen emilen kozmik ışınların yan ürünleri olan müonların piramidin içine nasıl nüfuz ettiğini analiz ederek piramidin içindeki yoğunluk değişikliklerini hissedebildi .

İnvaziv olmayan teknik, Büyük Piramidin kuzey yüzünün arkasında, ana girişin yaklaşık 7 m yukarısında, taş bir şerit yapının olduğu bir alanda boş bir alan tespit etti.

6 mm genişliğindeki (0,24 inç) bir endoskop, köşeli çift ayraçları oluşturan taşların arasındaki küçük bir bağlantıdan beslenmeden önce radar ve ultrasonla başka testler yapıldı.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Büyük Giza Piramidi'nin ana girişinin üzerinde bulunan gizli bir koridorun yerini gösteren broşür fotoğrafı (2 Mart 2023)
Resim yazısı,Endoskop, piramidin duvarındaki bir şerit yapının arkasındaki boş alana itildi.

Kameradan alınan görüntüler Perşembe günü piramidin yanında düzenlenen bir basın toplantısında açıklandı. Kabaca yontulmuş taş bloklardan yapılmış duvarları ve tonozlu taş tavanı olan boş bir koridoru gösteriyordu.

Mısır Yüksek Konseyi Başkanı Mostafa Waziri, “Taramaya devam edeceğiz, böylece altında veya bu koridorun sonunda ne bulabileceğimizi bulmak için neler yapabileceğimize bakacağız” dedi. Eski Eserler

146 m yüksekliğindeki Büyük Piramit, MÖ 2609’dan MÖ 2584’e kadar hüküm süren firavun Khufu veya Cheops tarafından dördüncü hanedan döneminde Giza platosu üzerine inşa edilmiştir.

Dünyanın en eski ve en büyük anıtlarından biri olmasına rağmen, nasıl inşa edildiği konusunda bir fikir birliği yoktur.

Turistler Giza platosundaki piramitleri ziyaret ediyor, Mısır (2 Şubat 2023)
Resim yazısı,Arka planda görülen Büyük Piramit, Giza’da bulunan üç piramidin en büyüğüdür.

Mısırlı arkeolog Zahi Hawass, koridorun “dünyanın her yerinden insanların evlerine ve evlerine ilk kez girecek” “büyük bir keşfi” temsil ettiğini söyledi.

Ayrıca, Kral Khufu’nun mezar odasının piramidin içinde hala var olup olmadığını ortaya çıkarmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Koridorun altındaki boşlukta “önemli bir şey” olabileceğini tahmin etti ve ekledi: “Eminim bundan birkaç ay sonra söylediklerimin doğru olup olmadığını görebiliriz.”

2017’de muografi kullanılarak piramidin içinde ikinci, daha büyük bir boşluk tespit edildi . 30 m uzunluğunda ve birkaç metre yüksekliğinde olduğu tahmin edilmektedir ve doğrudan Büyük Galeri’nin üzerinde yer almaktadır.

Kaynak: David Gritten / BBC

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz