- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDABD'nin Bazı Şehirlerinde Ücretsiz Toplu Taşıma Hızlanıyor

ABD’nin Bazı Şehirlerinde Ücretsiz Toplu Taşıma Hızlanıyor

- Advertisement -spot_img


Fizibilitesine ilişkin tartışmalara rağmen Amerika Birleşik Devletleri’nde ücretsiz toplu taşıma talebi artıyor.

Bazı şehirler küçük adımlar atarken, Washington geçtiğimiz günlerde şehir içi otobüs ücretlerini ortadan kaldıran bir önlem aldı. 1 Temmuz’da başlaması planlanan sıfır tarifeli geçiş programını uygulamaya koyan en büyük şehir

Aynı zamanda şehrin ulaşım komitesinin başkanı olan Allen, toplu taşımanın diğer ücretsiz kamu hizmetleri gibi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Amerika’nın Sesi’ne “Kütüphaneyi kullanmak veya itfaiyeyi aramak için para ödemiyorum” dedi. “Toplu taşımanın öncelikle insanların bunu kamu yararı olarak görmemesi için kurulduğunu düşünüyorum ve buna katılmıyorum.”

DOSYA - Yolcular, 7 Aralık 2022'de Washington'da bir metrobüse biniyor. Washington kısa süre önce şehir içi otobüs ücretlerini kaldırmak için bir önlem aldı.
DOSYA – Yolcular, 7 Aralık 2022’de Washington’da bir metrobüse biniyor. Washington kısa süre önce şehir içi otobüs ücretlerini kaldırmak için bir önlem aldı.

Allen, Washington’un “geçiş [sistemi] para kazandırmıyor. Kamu malı olduğu için olmaması gerekiyor. Ve böylece, ücret toplama, sistemde biraz fazladan para kazandığınız yerdir. Ve özellikle otobüs sürücülerimizin ağırlıklı olarak daha düşük gelirli olması nedeniyle, yükü sürücünün üzerinden atıyoruz.”

Evden çalışma değişimi getirdi

Diğer şehirlerde olduğu gibi, birçok Washington’lu da koronavirüs pandemisinin başlangıcında uzaktan çalışmaya başladı. Toplu taşımada yolcu sayısı önemli ölçüde düştü.

Allen, “Otobüs yolcu sayısı şimdi [pandemi öncesi seviyelerin] %95’ine geri döndü” dedi ve Washington yerel yönetiminin proje için finansman sağlayacağını da sözlerine ekledi.

“Tasarı yaklaşık bir düzine 24 saatlik otobüs güzergahı ekliyor ve otobüs hizmetini iyileştirmek için yılda 10 milyon dolarlık bir hizmet fonu yaratıyor” dedi.

Allen, daha fazla insanı toplu taşımayı kullanmaya ikna etmeyi umuyor.

İnsanları arabalarından indirip ücretsiz toplu taşıma araçlarına ne kadar çok bindirebilirsek o kadar iyi” dedi.

Bazıları, ücretsiz ücret hareketinde çevresel bir fayda görüyor.

Çevreci grubun Herkes İçin Temiz Ulaşım kampanyasının direktörü Katherine Garcia, “Sierra Club, bedava ücret hareketini destekliyor ve bunun ulaşım sektöründen kaynaklanan kirliliği azaltmak için kritik öneme sahip olduğuna inanıyor” dedi. “Toplu taşımada daha fazla sürücü olduğunda, trafik sıkışıklığının azaldığını ve hava kalitesinin arttığını biliyoruz.”

DOSYA - Bir yolcu, Denver, Colorado'da bir hafif raylı trene bisiklet taşıyor ve burada toplu taşıma sistemi ücretleri, kirlilik seviyelerinin en yüksek olduğu Ağustos ayında sıfıra düşecek.
DOSYA – Bir yolcu, Denver, Colorado’da bir hafif raylı trene bisiklet taşıyor ve burada toplu taşıma sistemi ücretleri, kirlilik seviyelerinin en yüksek olduğu Ağustos ayında sıfıra düşecek.

Washington’un hemen dışında, Virginia eyaletine bağlı İskenderiye şehri, koronavirüs pandemisi sırasında ücretsiz hale gelen DASH otobüs seferlerini sürdürüyor.

Yerleşik Eduardo Campos, “Bana çok para ve zaman kazandırıyor,” dedi. “Ve mahallemden şehrin diğer yerlerine rahatlıkla gidebilirim.”

Amerika Birleşik Devletleri’nde daha iyi toplu taşımayı savunan New York merkezli TransitCenter, sıfır ücret hareketine karşı.

TransitCenter yönetici direktörü David Bragdon Amerika’nın Sesi’ne “Enflasyonla birlikte, toplu taşımanın çalışması için daha fazla paraya ihtiyacı var ve bu paranın bir kısmı vergi mükelleflerinden, gelirin bir kısmı da ücretlerden gelmeli” dedi. “Bu nedenle, çoğu büyük şehirde, ücretlerin kaldırılması geliri ciddi şekilde azaltacak ve toplu taşıma miktarı kesilecektir.”

Kansas City ilk oldu

Kansas City, Missouri, sıfır ücretli toplu taşımayı benimseyen ve eski askerler için tramvayları ücretsiz hale getiren ilk ABD şehri oldu. Ardından 2019’dan itibaren herkesin otobüs ve tramvaylara ücretsiz binmesine izin verildi.

Kansas Şehri Bölge Ulaşım Otoritesi’nin CEO yardımcısı Richard Jarrold, programın başarılı olduğunu ve “insanların kira ve tıbbi bakım için kullanabilecekleri paradan tasarruf etmelerine yardımcı olarak topluma fayda sağladığını” söyledi.

Ancak Bragdon, Kansas City’nin eskiden “biniş için 1,50 dolara mal olan düşük kaliteli toplu taşımaya sahip olduğunu” söyleyerek bir dezavantaj görüyor. Şimdi, hiçbir maliyeti olmayan düşük kaliteli bir toplu taşımaya sahip ama hala düşük kaliteli olduğu için pek çok insan ona binmiyor.”

Bragdon, ücretleri ortadan kaldırmak yerine, geliri hizmetleri iyileştirmek için kullanmaları gerektiğini söyledi.

Kansas City, ücretsiz ücretleri devam ettirmek için önemli mali zorluklarla karşı karşıya.

Jarrold, “Siyasi olarak, gelir kaybını kısmen telafi etmek için ek fon sağlayan Kansas City şehrinin desteğine sahibiz” dedi. “Ancak uzun vadede, sağlık sigortası şirketleri ve bir sosyal hizmet kurumu da dahil olmak üzere olası farklı fonlara bakıyoruz.”

DOSYA - San Francisco'da bir teleferik, 11 Eylül 2019. San Francisco Belediye Ulaşım Ajansı sözcüsü, bir pilot programın artık gençler ve yaşlılar için şehrin toplu taşıma sisteminde ücretsiz yolculuklar sunduğunu söyledi.
DOSYA – San Francisco’da bir teleferik, 11 Eylül 2019. San Francisco Belediye Ulaşım Ajansı sözcüsü, bir pilot programın artık gençler ve yaşlılar için şehrin toplu taşıma sisteminde ücretsiz yolculuklar sunduğunu söyledi.

Diğer şehirler, ücretsiz ücretleri denemek için yenilikçi fikirler buldu.

Denver, Colorado’daki toplu taşıma sistemi, Ağustos ayında kirliliğin yüksek olduğu bir sıfır ücret ayı kurdu.

San Francisco Belediye Ulaşım Ajansı sözcü yardımcısı Stephen Chun, San Francisco’da gençler ve yaşlılar için bir pilot program “tüm toplu taşıma araçlarında ücretsiz yolculuk sunuyor” dedi. Binicilerin herkes için ücretsiz geçiş talep etmesine rağmen, “bu yönde hiçbir adım atılmadı” dedi.

TransitCenter’dan Bragdon, ücret sübvansiyonları sağlamanın, ücret olmamasından daha iyi bir fikir olduğunu söyledi.

“Seattle, Portland ve New York’ta bunu zaten yapan şehirler var. Düşük gelirli insanlar için ücretleri sübvanse etmenin yolları var” dedi.

Washington’daki konsey üyesi Allen da bölgenin metro sistemi için sübvansiyonları destekliyor.

“Hemen olmayacak,” dedi, “ama plan şu ki, Metro rayına binen insanlar için sübvansiyon alabileceğiz.”

Kaynak: VOA / Deborah Blok

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz