- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDTesla, Güvenli Olmayan Eylemleri Düzeltmek İçin "Tam Otonom Sürüş"ü Geri Çağırıyor

Tesla, Güvenli Olmayan Eylemleri Düzeltmek İçin “Tam Otonom Sürüş”ü Geri Çağırıyor

- Advertisement -spot_img

ABD güvenlik düzenleyicileri, Tesla’ya “Tam Kendi Kendine Sürüş” sistemiyle yaklaşık 363.000 aracı geri çağırması için baskı yaptı çünkü kavşaklarda yanlış davranıyor ve her zaman hız sınırlarını takip etmiyor.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi tarafından Tesla’nın otomatik sürüş sistemlerine yönelik daha geniş bir soruşturmanın parçası olan geri çağırma, elektrikli araç üreticisine karşı şimdiye kadar alınan en ciddi eylem.

CEO Elon Musk’ın, “Tam Kendi Kendine Sürüş” ile donatılmış arabaların insanlardan daha güvenli olduğunu ve insanların kontrollere neredeyse hiç dokunmak zorunda kalmadığını düzenleyicilere kanıtlayabileceği iddiaları hakkında soru işaretleri uyandırıyor.

Musk bir noktada otonom bir robotaksis filosunun 2020’de kullanımda olacağına söz vermişti. En son eylem, bu gelişmeyi daha da ileriye taşıyor gibi görünüyor.

Güvenlik ajansı, Perşembe günü web sitesinde yayınlanan belgelerde, Tesla’nın önümüzdeki haftalarda çevrimiçi bir yazılım güncellemesiyle endişeleri gidereceğini söylüyor. Belgeler, Tesla’nın arabaları geri çağırdığını söylüyor, ancak sorunun bir ajans analiziyle aynı fikirde değil.

Halka açık yollarda 400.000 kadar Tesla sahibi tarafından test edilen sistem, yalnızca dönüşlü bir şeritteyken bir kavşaktan düz gitmek, dur işaretlerinde tamamen durmamak veya geçmek gibi güvensiz eylemler yapıyor. NHTSA, sarı trafik ışığı sırasında uygun uyarı yapılmadan bir kavşak olduğunu söyledi.

Ayrıca belgeler, sistemin belirtilen hız sınırlarındaki değişikliklere yeterince yanıt vermeyebileceğini veya sürücünün hız ayarlamalarını dikkate almayabileceğini söylüyor.

Ajans belgelerde, “Bir aracın hız sınırlarını aşmasına veya kavşaklardan yasadışı veya öngörülemeyen bir şekilde geçmesine izin veren FSD beta yazılımı kaza riskini artırıyor” dedi.

Musk Perşembe günü, şu anda sahibi olduğu Twitter’da, kablosuz bir yazılım güncellemesine geri çağırma demenin “çağ dışı ve tamamen yanlış” olduğundan şikayet etti. Perşembe günü, medya ilişkileri departmanını dağıtan Tesla’dan daha fazla yorum isteyen bir mesaj bırakıldı.

Belgelere göre Tesla, Mayıs 2019’dan 12 Eylül 2022’ye kadar yazılımın neden olabileceği 18 garanti talebi aldı. Ancak Austin, Teksas, elektrikli araç üreticisi ajansa herhangi bir ölüm veya yaralanmadan haberdar olmadığını söyledi.

NHTSA yaptığı açıklamada, Tesla’nın bazı sürüş görevlerini üstlenen “Full Self-Driving” ve “Autopilot” yazılımlarına yönelik soruşturma kapsamında gerçekleştirilen testler sırasında sorunları bulduğunu söyledi. Ajans, soruşturmanın açık kaldığını ve geri çağırmanın NHTSA’nın incelediği şeyin tam kapsamını ele almadığını söyledi.

“Full Self-Driving” ve “Autopilot” isimlerine rağmen Tesla, web sitesinde arabaların kendi kendine gidemediğini ve sahiplerinin her an müdahale etmeye hazır olması gerektiğini söylüyor.

Perşembe günü duyurulan geri çağırma, belirli 2016-23 Model S ve Model X araçları, ayrıca 2017 – 2013 Model 3’leri ve 2020 – 2023 Model Y araçlarını kapsıyor.

Kaynak: VOA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz