1998 yılında kurulan PayPal, ilk 4 yılında aşırı bir büyüme kat etmese de Elon Musk’ın kurduğu rakip firma X.com tarafından 2002’de satın alınmasının ardından şirket hızlıca yükselmiş ve dünyanın en büyük online ödeme sistemiolmuştu. Daha sonra bu sistemi Google Pay ve Apple Pay takip etmişti.
Bugün ortaya çıkan bilgilere göreyse ABD’nin en büyük bankalarının ortak girişimi olan Early Warning Services, PayPal ve Apple Pay’e karşı ciddi bir rakibi piyasaya sürmek üzere.
Banka kartlarını tarihe gömecek bir devrimin ilk adımı olabilir
Bank of America, Truist, Capital One, JPMorgan Chase, PNC Bank, U.S. Bank ve Wells Fargo bankalarının ortaklığında kurulan ve halihazırda ABD içi ve dışında banka hesaplarına hızlı para transfer sağlayan Zelle isimli uygulamanın sahibi olan Early Warning Services’ın yeni bir ödeme sistemi üzerinde çalıştığı duyuruldu. Bu sistem temelde tıpkı PayPal ve Apple Pay gibi internetten ve fiziksel mağazalarda kullanılabilecek ve Tıpkı Apple Pay’de olduğu gibi dijital bir cüzdan işlevi görecek.
Halihazırda ABD’nin FAST sistemi olarak adlandırabileceğimiz, Zelle’nin de altyapısının kullanılacağı bu sistemde tıpkı Apple Pay gibi banka kartlarını sisteme ekleyen kullanıcılar, halihazırda sahip oldukları banka kartları üzerinden rahatça alışveriş yapabilecek. Sistem hakkında şu anda pek bir açıklama yapılmasa da sistemin 2023’ün ikinci yarısında ABD’de kullanıma sunulacağı açıklandı.
Peki bu sistem nakit paranın ve banka kartlarının kökünü kazıyabilir mi?
Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Halihazırda Apple Pay ve PayPal kullanan pek çok ABD’li yanında nakit ya da kart taşıma alışkanlığından vazgeçti. Ancak hâlâ dünyanın geri kalanında pek çok yerde PayPal ve Apple Pay’in geçmediği hatta bu sistemlerin kullanıma sunulmadığı ülkeler bile var. Ancak ABD’li bankaların bu yeni sistemi uzun vadede diğer ülkelerin bankalarına ilham verebilir ve benzer cüzdan uygulamalarını pek çok ülkeden görebiliriz. Bu da önümüzdeki birkaç yıl içinde başlayacak “parada dijitalleşme” sürecinin ilk adımı olabilir.
Haber: Oktay Refik Yıldırım / webtekno