- Advertisement -spot_img
Ana SayfaDÜNYAUzayda şimdiye kadarki en kuvvetli gama ışını patlaması kaydedildi

Uzayda şimdiye kadarki en kuvvetli gama ışını patlaması kaydedildi

- Advertisement -spot_img

Gökbilimciler, şu ana dek uzayda kaydedilmiş olan en güçlü gama ışını patlamasını (elektromanyetik patlama) kaydettiler

1960’lı yıllarda ABD ordusu tarafından yanlışlıkla keşfedilen, bir elektromanyetik patlama türü olan gama ışını patlamaları, devasa bir yıldız ömrünün sonuna gelip patlarken ortaya çıkarlar. Saniyeler içinde Güneş’in 10 milyar yıl boyunca üreteceği enerjiden daha çok enerji açığa çıkarırlar.

Webtekno’nun haberine göre geçen pazar günü, yani 9 Ekim tarihinde gökbilimciler, teleskopları aracılığıyla uzayda şimdiye kadar kaydedilmiş olan en kuvvetli gama ışını patlamasını kaydettiler.

Patlama, 18 tera elektron volt enerji açığa çıkardı

Pazar günü tespit edilen patlama, şimdiye kadar gözlemlenen en güçlü patlama oldu ve 18 teraelektronvolt enerji açığa çıkardı. Bilim insanları hâlâ ölçümleri analiz ediyorlar ancak şu anki bulgulara göre bu gama ışını patlaması, günümüze kadar olan en kuvvetli olanı. Bundan önceki en kuvvetli patlama 10 tera elektron volttan azdı.

İlk başta patlamanın gücü astronomların kafasını karıştırdı zira Dünya’ya yakın bir kaynaktan geldiğini düşündüler. Ayrıca başlangıçta enerjinin gama ışınlarından ziyade X ışınlarıyla geldiğine inanıyorlardı. Daha sonra yapılan analizlerde bunun yaklaşık 2,4 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir kaynaktan gelen bir gama ışını patlaması olduğu ortaya çıktı.

T24

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz