- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDElon Musk'tan İran'daki eylemlere destek; Starlink uyduları aktif edilecek

Elon Musk’tan İran’daki eylemlere destek; Starlink uyduları aktif edilecek

- Advertisement -spot_img

İran’da yaşanan olayların sonucunda internete getirilen kısıtlamaların önüne geçmek isteyen ABD, Starlink hizmetine yeşil ışık yaktı

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ‘ahlak polisi’ tarafından “örtünme yasalarına” uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerle ilgili yetkililer kesin ölü sayısını açıklamazken, devlet televizyonu şu ana kadar 35 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Emini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Reuters’ın haberine göre olayların ardından İran hükûmet yetkilileri, internet özgürlüğünü engelledi. Fakat Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu duruma son vermek için Starlink uydu internet hizmetinin sahibi olan Elon Musk’a yeşil ışık yaktı.

Elon Musk, Starlink uydu internet hizmetini İran halkının erişimine açıyor

Musk’ın şirketi olan Starlink’in şu anda yörüngede 2 binden fazla uydusu bulunuyor. 2027 yılına kadar bu sayıyı 40 bine çıkarmak için FCC’den (Federal İletişim Komisyonu) izin almayı başardı.

Yani Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklama sonrasında Elon Musk belirtmiş olduğu gibi Starlink hizmetini İran halkının kullanımına açarsa, halk hükûmetin yasaklarından etkilenmeden yüksek hızda özgür internete sahip olacaklar.

Blinken tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Bugün İran halkının internet ve bilgi özgürlüğünün devamını sağlayabilmek için harekete geçtik. Bunun sonucunda İran hükümetinin sansürüne karşı koymak ve iletişimin devam etmesini sağlamak için genel lisans yayınladık.”

Elon Musk ise bu paylaşımın altına “Starlink etkinleştiriliyor…” şeklinde yanıt verdi.

Starlink nedir?

Bu hizmetin, diğer uyduların aksine orta (2 bin – 35 bin km) değil, alçak dünya yörüngesine (160- 2 bin km) gönderilen ve bu yüzden çıplak gözle bile görülebilen Starlink uyduları, TV’ler için kullanılan çanak antenlere benzeyen yerdeki alıcılar sayesinde fiber hızda internet hizmeti sağladığı biliniyor.

T24

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz