- Advertisement -spot_img
Ana SayfaTEKNOLOJİ-BİLİMNASA, Mars'a çarpan meteorların sesini ilk kez kaydetti

NASA, Mars’a çarpan meteorların sesini ilk kez kaydetti

- Advertisement -spot_img
NASA’nın InSight isimli uzay aracı, meteorların Mars atmosferine girip gezegenin yüzeyine çarpmasıyla oluşan şok dalgalarını takip ederek ilk kez Dünya dışındaki bir gezegende meteor çarpmasının sesini kaydetti.

Bilim insanlarının açıklamasına göre çarpma, 5 Eylül 2021’de gerçekleşti. Kızıl gezegenin atmosferinden geçerek bir şok dalgası yaydı ve Mars yüzeyine sert bir şekilde çarptı.

Dünya’da olsaydı atmosferimiz tarafından parçalara ayrılıp yanacak olan meteor, Mars’ın ince atmosferinde yalnızca üç parçaya ayrılarak üç farklı krater oluşturdu.

Mars’taki depremleri ve Türkçe’de dalaz ismi verilen kum hortumlarını ölçümlemek için tasarlanan InSight uzay aracının sismografı söz konusu çarpmanın etkilerini kaydetti.

NASA, InSight’ın kaydettiği söz konusu çarpma sesini dünyayla paylaştı.

Bilim yazarı Corey Powell, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “İlginç bir şekilde, ses ‘bam!’ yerine daha çok ‘bup’ gibi geliyor” dedi.

NASA’nın bir diğer Mars görevlisi uzay aracı Reconnaissance uydusu da çarpma sonucu oluşan kraterlerin görüntüsünü çekti.

NASA’da görev yapan Mars uzmanı Ingrid Daubar, ses kaydına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “InSight bir çarpışmayı tespit etmek için üç yıl boyunca bekledikten sonra, bu kraterler çok güzel görünüyordu” dedi.
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz