- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDNew Jersey’de ateşli silahlara kısıtlama

New Jersey’de ateşli silahlara kısıtlama

- Advertisement -spot_img

New Jersey eyaleti Valisi Phil Murphy, dün zaten katı olan silah düzenlemelerini daha da sıkılaştıran yedi yasa tasarısını imzaladı

Demokratik vali, silah kontrolü savunucularıyla dolu bir törende yasaları imzalamadan önce, “Bunlar, silah güvenliği konusundaki son sözlerimiz olmayacak” dedi.

Yeni yasalara göre, silah ruhsatı almak isteyenler, ateşli silah eğitimi almak zorunda olacak. 50 kalibrelik silahlar yasaklandı, silah üreticilerine ve satıcılarına, eyaletteki silah suçları nedeniyle dava açılması kolaylaştı, tabanca mühimmatı düzenlemesi yapılacak ve “hayalet silahlar” yasaklandı.

Pek çok Cumhuriyetçi milletvekili de dahil olmak üzere muhalifler, önlemlerin, yasalara uyan silah sahiplerini cezalandıracağını ve özellikle de buradaki silah suçlarının çoğunda eyalet dışından gelen ateşli silahların kullanılması nedeniyle, suçlulara karşı bir caydırıcılığı olmadığını ileri sürdü.

Bu yasalar, Murphy ve Demokratların kontrolündeki eyalet Yasama Meclisi’nin, valinin 2018’de ülkenin en güçlü ateşli silah yasalarından bazılarına ev sahipliği yapan New Jersey’de göreve başlamasından bu yana yürürlüğe koyduğu üçüncü silah reformu paketi.

Tasarıların dün Vali Murphy tarafından imzalanması, Illinois, Highland Park’ta 4 Temmuz geçit töreninde silahlı bir kişinin yedi kişiyi öldürmesinden ve en az 30 kişiyi yaralamasından, ayrıca Philadelphia’daki Bağımsızlık Günü şenlikleri sırasında iki polis memurunun vurulmasından sonra gerçekleşti. Highland Park’ta yaşananları, “korkunç, tarif edilemez bir trajedi” olarak nitelendirdi.

Vali, 15 ay önce bu yasa tasarılarının çoğunu önerdiğinden bu yana 870’den fazla toplu katliam gerçekleştiğini kaydetti. Ayrıca, o dönemde New Jersey’de 1.271 silahlı saldırı olduğu ve 291 kişinin ölümüne yol açtığı bilgisini paylaştı.

Muhtemel bir başkan adayı olarak görülen Demokrat Phil Murphy, “Bunun sadece ABD’de yaşamanın bir bedeli olduğunu düşünenler var. Ne yazık ki, bu ‘hatalı’ insanlardan altısı ABD Yüksek Mahkemesi’nde görev yapıyor gibi görünüyor” dedi ve ekledi:

“Silah şiddeti salgınının üstesinden gelebileceğimizi ve kazanabileceğimizi biliyoruz. İkinci Değişiklik ile tutarlı olan ve yine de topluluklarımızı koruyan güçlü, akıllı silah güvenliği yasaları koyabileceğimizi biliyoruz.”

Cumhuriyetçi Eyalet Senatörü Ed Durr, dün, yeni kısıtlamaların hiçbirinin “New Jerseylileri Highland Park, Uvalde ve Buffalo’dakiler gibi trajik saldırılardan korumak için etkili olmayacağını” söyleyerek, “Bunlar, yürürlüğe giren her yeni silah yasasını görmezden gelecek suçluları durdurmayacak boş çözümler. Tüm bu yasaların yapacağı şey, daha fazla yasal silah sahibini, yasaların kasıtsız teknik ihlalleri nedeniyle yargılanma riskiyle karşı karşıya bırakmaktır” ifadeleriyle yeni yasaları eleştirdi.

Murphy, Illinois’in de güçlü silah yasalarına sahip olduğunu, Highland Park tetikçisinin ateşli silahını yasal olarak satın aldığını kabul etti ve yeni yasaların böyle bir katliamı önlemeye yardımcı olup olmayacağını bilmediğini söyleyerek, buradaki amacın “Silah güvenliği konusunda tüm bu adımların küçük olsalar bile bir araya geldiğini” söyledi.

Giffords Hukuk Merkezi’nin verilerine göre, New Jersey, Kaliforniya’dan sonra ABD’deki en güçlü ikinci silah yasalarına sahip. Ayrıca merkeze göre, Garden State, silahtan kaynaklanan ölümlerde 50 eyalet arasında 48. sırada yer alıyor. Eyalet istatistiklerine göre, New Jersey’deki silahlı ölümlerin yaklaşık yüzde 80’i eyalet dışından gelen ateşli silahlarla meydana geliyor.

Murphy, Yüksek Mahkeme’nin geçen ay New York’un gizli silah taşıma yasasını bozmasının ardından, yeni yasaların daha da gerekli olduğunu vurguladı. Milletvekilleri ve uzmanlar, kararın New Jersey’nin bazı silah yasalarına mahkemede itiraz edilmesine yol açabileceğini söylüyor.

Yüksek Mahkeme, geçen hafta federal temyiz mahkemelerinden, Kaliforniya ve New Jersey’de bir silah şarjörünün mermi kapasitesini sınırlayan yasaları içeren davaları yeniden gözden geçirmelerini istedi.

2018 eyalet yasası, New Jersey’deki çoğu silah sahibini, 1990’dan beri yürürlükte olan şarjörlerdeki 15 mermi sınırı yerine en fazla 10 mermi bulundurmakla sınırlıyor.

New Jersey İkinci Değişiklik Derneği başkanı Alejandro Roubian, geçtiğimiz günlerde Murphy’nin zorladığı her türlü “mantıksız ve gülünç kurallara” meydan okuyacağını söyledi.

Eyalet Başsavcısı Vekili Matthew Platkin ise, dün yaptığı açıklamada, bu yeni yasaların hayat kurtaracağını ve “İkinci Değişikliğe uygun” olduğu görüşünü paylaştı.

Silah reformu konusundaki ulusal tartışma, son kitlesel saldırılardan sonra yeniden hayat buldu. Kongre, on yıllardır ilk kez büyük silah yasalarını geçirerek yanıt verdi. Başkan Joe Biden geçtiğimiz günlerde yasayı imzaladı.

Our Lives New Jersey için March’ın eş direktörü olan Rutgers Üniversitesi öğrencisi Raisa Rubin-Stankiewicz, Illinois’in 4 Temmuz’da “en yıkıcı Amerikan trajedilerinden birine” tanık olmasından bir gün sonra, bunu nadir bir “umut günü” olarak nitelendirdi – ölümcül bir silahlı saldırı. 4 Temmuz’da

“New Jersey, ülkenin geri kalanı için acilen ihtiyaç duyulan bir model olarak hizmet ediyor” dedi.

Yedi yeni yasaya göre yeniden düzenlenen silah kısıtlamaları şu şekilde hayata geçecek:

Eyalette bir silah alıcı kimliği alınması şartı getirildi. Bu kartın her 10 yılda bir yenilenmesi gerekecek.

.50 kalibrelik tüfeklerin eyalette satışı yasaklanacak. Bu yasak, antika ateşli silahlar için geçerli olmayacak ve bu tür silahların sahiplerinin bunları kaydettirmesi ve 50 dolar ücret ödemesi gerekecek.

Silah endüstrisinin, silah satışı, üretimi, ithalatı veya pazarlaması yoluyla halkın güvenliğini veya sağlığını tehlikeye atmasını yasaklamak için, eyaletin kamuyu rahatsız eden yasalarını değiştirecek.

New Jersey’e taşınan silah sahiplerinden, “ateşli silah satın alan” kimlik kartı almaları ve 60 gün içinde silahlarını kaydettirmeleri istenecek.

Eyalet başsavcısı, ticari olarak mevcut olduklarını belirlediğinde, eyaletteki perakendecilerin mikro damgalı ateşli silahlar satmasını zorunlu kılacak. Bu, teknoloji henüz geniş çapta mevcut olmasa da, müfettişlerin silahları suç mahallinde bulunan mermilere ve kovanlara kadar takip etmelerine yardımcı olmak için tasarlandı.

Mühimmat üreticilerinin ve bayilerinin ayrıntılı bir elektronik satış kaydı tutmaları ve bunları Eyalet Polisine bildirmeleri şartı getirilecek.

Eyalette yasa dışı (hayalet silah) üretimiyle ilgili cezalar artırılacak. Bunlar, çevrimiçi olarak satın alınabilen ve evde monte edilebilen, izi sürülemeyen ateşli silahlardır.

Vali Phil Murphy, insanlardan silah kimliği almak için bir güvenlik kursunu başarıyla tamamlamalarını istemenin, araba kullanmak için ehliyete ihtiyaç duymaktan “farklı olmadığını” söyledi.

The Anatolia Post

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz