- Advertisement -spot_img
Ana SayfaTEKNOLOJİ-BİLİMNASA, ağız sağlığı ve cilt kırışıklıkları üzerinde araştırmalar yapmaya başlıyor

NASA, ağız sağlığı ve cilt kırışıklıkları üzerinde araştırmalar yapmaya başlıyor

- Advertisement -spot_img

Colgate ile anlaşan NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), ağız sağlığı ve cilt kırışıklıkları üzerinde araştırmalar yapmaya başlıyor.

Yaşımız ilerledikçe cildimizde kolajenin azalması sebebiyle cildimiz esnekliğini kaybeder ve kırışmaya başlar. Yıllardır kırışıklığı engellemeye yönelik birçok araştırma yapılıyor ve insanlar farklı çözümlerle kırışıklığa engel olmaya çalışmakta.

Astronotların da cildi uzayda oldukları için ciddi problemlere maruz kalabiliyor. Uzayda yer çekimi olmamasından dolayı pul pul ve kuru bir cilde sahip olan astronotların gen davranışları da uzay yolculuklarında değişir ve bu yaşlandırmayı hızlandırabilir. NASA bu duruma çözüm bulmak için harekete geçti.

NASA ve Colgate’ten iş birliği

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), diş macunu sektörünün devlerinden Colgate-Palmolive, NASA ile anlaşarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ağız sağlığı ve cilt problemleriyle ilgili araştırmalar yapacak. Yapılacak araştırmalar için tek bir donörden alınan hücrelerin, araştırma materyallerinin ve mürettebat erzakının bulunduğu uzay aracı 19 Şubat’ta NASA’nın Wallops Uçuş Tesisi’nden fırlatıldı. Her şey yolunda giderse uzay aracı, 22 Şubat’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşacak.

Kırışıklık karşıtı krem

Yapılacak çalışmaların temeli uzayda astronotları korumak. Uzun uzay görevleri astronotların sağlığını etkilediği için burada bir çalışma yapılması gerekiyor. Sağlıklı bir cilt enfeksiyonlara karşı korurken, vücut ısısını düzenlemeye de yardımcı olur. Ancak uzaydaki ortamdan ötürü astronotların cildi erken yaşlanıp hasar alabiliyor. Ciltte gerçekleşen hasarlar beraberinde daha kötü sağlık sorunlarını da getirebilmekte. NASA ile Colgate’in iş birliği ile kırışıklık karşıtı ve kuruyup pul pul olmayı engelleyecek bir krem üretilecek.

NASA, uzay istasyonundaki zayıf yerçekiminin bedenler için stresli bir ortam olduğunu uzun zamandır biliyordu. Cilt hasarı, on yıllar boyunca yavaş yavaş meydana gelen, Dünya’daki yaşamın normal bir parçasıdır. Ancak uzayda bu durum çok daha hızlı yaşanmakta.

Astronotların, Dünya’da olduğu gibi hijyen sağlama kapasiteleri sınırlıdır. Uzay istasyonu ekibi, banyo yapmak için ıslak mendil ve saçlarını temizlemek için kuru şampuan kullanıyor. Çamaşır yıkamak için çamaşır makinesi yok. Skin Pharmacology and Physiology’deki yakın tarihli bir bilimsel literatür incelemesine göre, bu faktörler daha sık cilt komplikasyonlarına da katkıda bulunur.

Kaynak: Megabayt

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz