- Advertisement -spot_img
Ana SayfaEĞİTİMDünya bu Türk gencinin peşinde. Dünyanın en iyi 5 üniversitesinden tam burslu...

Dünya bu Türk gencinin peşinde. Dünyanın en iyi 5 üniversitesinden tam burslu kabul aldı

- Advertisement -spot_img

17 yaşındaki Emre Özerdem, birbirinden özgün tam 22 yazılım projesi geliştirdi. Eğitici bilgisayar oyunları tasarladı. Dünyanın en iyi 5 üniversitesinden tam burslu kabul aldı.

Arizona State Üniversitesi “Bize gel, yüzde 50 ek burs daha verelim” dedi.

İhsan Emre Özerdem henüz 17 yaşında bir lise öğrencisi. Ancak ürettiği projeler yaşını aştı. Ortaokuldan bu yana kodlama yapıyor, yazılım üretiyor, icatlar çıkarıyor. Birçok dilde simultane çeviri yapan akıllı şapkadan, siber güvenlik için yeni bir şifreleme yöntemine kadar tam 22 özgün proje geliştirdi. Emre’nin geliştirdiği bu projeler dünyanın en iyi üniversitelerinin de dikkatinden kaçmadı.

Tam 5 üniversiteden tam burslu kabul aldı. Bu üniversiteler arsında ABD’nin en büyük üçüncü üniversitesi olan Arizona State University, İtalya’nın en prestijli üniversitesi Bocconi Üniversitesi, İngiltere’deki University of Nottingham, dünyanın en büyük genetik araştırma laboratuvarlarından birine sahip Universty of Wisconsin ve University of Pennsylvania bulunuyor. Bu üniversitelerden bazıları tam eğitim bursunun yanı sıra Emre’yi kapmak için birbirinden cazip teklifler bile yaptı. Arizona State University ”Bize gel yüzde 50 ek burs daha verelim” teklifinde bulundu. İki üniversiteden daha haber beklediğini anlatan Emre ise tercihini ”Öğrenci projelerine çok önem veriyor, patent hakkını saklı tutuyor” dediği Universty of Wisconsin’dan yana kullanmayı tercih ettiğini söyledi.

17  yaşında 22 yazılım yarattı

Elektrik elektronik mühendisi bir baba ile ev hanımı annenin tek çocuğu olan Emre’nin bu üniversitelere yaptığı başvuru sırasında gönderdiği özgeçmişinde tam 22 proje yer alıyor. Nakara Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi son sınıf öğrencisi Emre 11 yaşından beri yazılım projeleri üretiyor. Bu projeler arasında bilgisayar oyunu oynarken, oyunda yaşanan bazı tecrübeleri gerçeğe dönüştüren uygulamalar var. Örneğin oyun sırasında rüzgar esiyorsa, oyuncuya rüzgar üfleyen bir makine geliştirmiş. Ufak bir kamera ile geliştirdiği akıllı şapkası giyildiği zaman karşınızdaki bir yabancının söylediklerini Türkçe’ye simultane çeviri yapabiliyor. Karpuz ve karpuz çekirdeklerden esinlenerek geliştirdiği robot siber güvenli alanında kullanılıyor. Emre oldukça teknik bir yazılım olan bu projesini şöyle anlatıyor:

”Bilgisayarlar çalışma prensipleri sebebi ile gerçek rasgele sayı üretemezler. Gerçek rasgele sayı üretimi için karpuzların şekilleri, yapısı ve desenlerini analiz eden bir robot tasarladım bu problemi çözmek için. Bu “gerçek rasgele sayılar” genelde siber güvenlik alanında kullanılıyor”

Kaynak: Sabah

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz