- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDNY’deki okullarda ‘Yetenekli Öğrenci Programı’ sonlandırılıyor

NY’deki okullarda ‘Yetenekli Öğrenci Programı’ sonlandırılıyor

- Advertisement -spot_img
New York’da, eleştirmenler tarafından, öncelikli olarak beyazların ve Asya kökenli Amerikalı öğrencilerin tercih edildiği için eleştirilen yetenekli öğrencilere yönelik program, aşamalı olarak kaldırılırken, ülkenin en büyük okul sistemine, bir şekilde az sayıda siyahi ve latin çocuğu alınacak.

Associated Press’de yer alan habere göre, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren, şehrin eğitim departmanı tarafından cuma günü yayınlanan planın ana hatlarına göre, dört yaşındaki üstün zekalı ve yetenekli öğrencileri belirlemek için kullanılan bir tarama testi uygulaması kaldırılacak.

Program şu anda, şehir genelindeki 65 bin anaokulundan, yılda sadece 2 bin 500 öğrenciyi kabul ediyor.

Belediye Başkanı Bill de Blasio, değişikliğin, birkaç seçilmiş kişi yerine, on binlerce kişinin ileri düzey eğitim almasına yardımcı olacağını belirtti.

Blasio, “4 yaşındaki çocukları tek bir teste göre değerlendirme dönemi sona erdi. Her New Yorklu çocuk, tam potansiyeline ulaşmayı hak ediyor ve bu yeni, adil model onlara bu şansı veriyor.” ifadelerini kullandı.

Bunun yerine, tüm anaokulu öğretmenleri, öğrencilerin normal sınıflarında kalırken robotik, bilgisayar kodlama, topluluk düzenleme veya projelerde savunuculuk gibi, daha gelişmiş becerileri kullandıkları hızlandırılmış öğrenme sağlamak için eğitilecek. Ayrıca, sınıflarında kalırken çeşitli konularda hızlandırılmış öğrenmeden yararlanıp yararlanamayacaklarını belirlemek için, üçüncü sınıf öğrencileri de taranacak.

Siyahi ve latin çocuklar azınlıkta

Yaklaşık 16 bin öğrencinin yaklaşık dörtte üçü beyaz veya Asya kökenliyken, siyahi ve latin öğrenciler geri kalanını oluşturuyor.

Devlet okullarında okuyan üç çocuğu olan ve şehrin üstün zekalı ve yetenekliler programının kaldırılması çağrısında diğer ebeveynlere katılan Toni Smith-Thompson, belediye başkanının bu kararı almakta geç kaldığını söyledi.

Thompson, “Bu kadar çok eşitsizliğin olduğu bir şehirde, bu kadar çok eşitsizlik geçmişi olan bir dışlayıcı sistem kurmak ve sonra insanlar eşit olarak rekabet edebilecekmiş gibi davranmak, gerçekten zor. Kamu eğitiminin kökleri rekabete dayanmamalı, çünkü bu herkesin sahip olması gereken bir haktır.” dedi.

“Kurumsallaşmış ırkçılık”

Başka bir ebeveyn olan Kaliris Salas, “Yıllarca süren mücadeleden sonra, belediye başkanı nihayet okullarımızdaki bu kurumsallaşmış ırkçılığı sona erdirmek veya ortadan kaldırmaya başlamak için bir adım attı.” dedi.

UCLA’nın Sivil Haklar Projesi tarafından haziran ayında yayınlanan bir rapor özellikle can sıkıcıydı.

Projenin direktörü Gary Orfield raporda, “Yargıtay’ın, ayrılmış okulların ‘doğal olarak eşitsiz’ olduğunu söylemesinden sonraki yüzyılın üçte ikisi, New York eşitsiz okullarda ırk ayrımcılığının ulusal bir merkez üssüdür.” ifadelerine yer verdi.

“Yoksul ailelere zarar verecek”

Bazı Asya kökenli Amerikalı aktivistler, programın, çocuklarına daha iyi okullara girmeleri ve kendilerini yoksulluktan kurtarmaları için eğitim fırsatları verdiğini savunarak, programın feshedilmesine itiraz etti.

Donghui Zang, “Özel okullara ya da sözleşmeli okullara erişimi olmayan ya da çocukları için daha iyi eğitim fırsatları için New York’tan taşınmayı göze alamayan, çok fazla şeyi olmayan ailelere özellikle zarar verecek.” dedi.

Üstün zekalı ve yetenekliler programının genişletilmesini savunan bir grup olan PLACE NYC, belediye başkanının önceden haber vermeksizin planlarını açıklamasına öfkeli olduklarını açıkladı. Grup, belediye başkanının, binlerce aile arasında kaos yaratacağını öngördüğü hareketini protesto etmek için önümüzdeki hafta bir miting planlıyor.

Belediye Başkanı Blasio, görev süresi sınırlamaları nedeniyle yıl sonunda görevi bırakacak ve değişiklikleri uygulamak için gereken işlerin çoğu halefine düşebilir.

Şehir eğitim yetkilileri, değişiklikleri ebeveynler ve öğretmenlerle tartışmak ve tüm ayrıntıları Blasio’nun görev süresi sona ermeden hemen önce sunmak için, önümüzdeki aylarda kitlesel toplantılar düzenleyecek.

Eric Adams
Bir sonraki belediye başkanı programı yine değiştirebilir.

Kasım seçimlerinde bir sonraki belediye başkanı olması beklenen Demokrat aday Eric Adams’ın sözcüsü Evan Thies, “Adayımız planı değerlendirecek ve belediye başkanı olması durumunda öğrencilerin ve velilerin ihtiyaçlarına göre politikaları uygulama hakkını saklı tutacak.” dedi.

Thies ayrıca, “Açıkçası Eğitim Bakanlığı, düşük gelirli bölgelerden gelen çocukların şartlarını iyileştirmeli.” ifadesini kullandı.

“Açıklama utanç verici”

Cumhuriyetçi belediye başkan adayı Curtis Sliwa, Blasio’nun açıklamasını utanç verici olarak nitelendirdi ve belediye başkanı olması halinde programı derhal yeniden uygulamaya koyacağını belirtti.

New York’da şu anda hızlandırılmış eğitim sunan 80 ilkokul var. Şehir yetkilileri, bunu 800 ilkokulun tümüne yaymanın ne kadara mal olacağını ayrıntılı olarak açıklamadı.

Brilliant NYC olarak adlandırılan plan, bu kararı uygulamak için eğitilmiş ek öğretmenlerin işe alınmasını gerektirecek.

Okullar Şansölyesi Meisha Porter, “Yaşam boyu bir eğitimci olarak, New York’daki her çocuğun, tek bir testin yakalayabileceğinin çok ötesine geçen yeteneklere sahip olduğunu ve Brilliant NYC planının, öğrencilerin başarılı olabilmeleri için güçlü yanlarını ortaya çıkaracağını biliyorum.” dedi.

Kaynak: The Anatolia Post

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img