- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDBiden: 65 bin kişiyi çıkarana dek tam çekilme yok

Biden: 65 bin kişiyi çıkarana dek tam çekilme yok

- Advertisement -spot_img

Afganistan’daki son gelişmelerle ilgili ABC’nin özel yayınına konuşan ABD Başkanı Biden, 15 bin kadar ABD vatandaşı ile ABD için çalışan Afganlardan oluşan 65 bin kişi tahliye olana dek askerlerin ülkede bulunacağını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ABD birliklerinin çekilme süresinin ötesinde Afganistan’da kalabileceğini söyledi.

Biden, ABD güçlerinin bu ayın sonuna kadar çekilmesini planlıyordu, ancak 15 bin’e kadar ABD vatandaşı ülkede mahsur kaldı.

ABD başkanı ABC News’e Kabil’deki kaosun kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Yaklaşık 4 bin 500 ABD askeri, ülkenin başkentindeki Karzai Uluslararası Havalimanı’nın geçici kontrolünde bulunuyor, ancak Taliban savaşçıları ve kontrol noktaları çevreyi kuşatıyor.

Taliban, seyahat belgeleri olmayan Afganları engelliyor – ancak geçerli yetkiye sahip olanlar için bile durum çok farklı değil. 

Tercüman vurularak öldürüldü

Bir Afgan tercümanın, Salı gecesi Avustralya askeri tahliye uçuşu için havaalanına ulaşmaya çalışırken Taliban tarafından bacağından vurularak öldürüldüğü bildirildi.

SBS tarafından yayınlanan fotoğraflar, adamın bir doktor tarafından ateşli silah yarası nedeniyle tedavi edildiğini gösterdi.

Bazı ABD vatandaşları BBC’nin ABD ortağı CBS News’e planlı tahliye uçuşları için de giremediklerini söyledi.

“Askerler Amerikalıları çıkaracak”

Biden’a Çarşamba günü erken saatlerde düzenlediği basın toplantısında, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’e Amerikan ordusunun mahsur kalan Amerikalıları kurtarma kabiliyetine sahip olup olmadıklarısoruldu.

Biden bu soruyu “Dışarı çıkıp çok sayıda insanı toplama kabiliyetimiz yok” diye yanıtladı.

Biden, ABC’ye ABD’nin, tam bir geri çekilme için 31 Ağustos son tarihinin ötesinde kalması anlamına gelse bile, tüm Amerikalıları Afganistan’dan çıkarmak için kalacağını söyledi.

“Amerikan vatandaşları kaldıysa, hepsini dışarı çıkarmak için kalacağız” dedi.

65 bine kadar kişi tahliye edilmeli

ABD başkanı, 10 bin ila 15 binAmerikalı’nın yanı sıra Amerikan ordusu için eski tercümanlar gibi 50 bin ila 65 bin Afgan’ın tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Şu ana kadar yaklaşık 6 bin kişi çıkarıldı. Batılı bir yetkili Reuters haber ajansına diplomat, güvenlik görevlisi, yardım görevlisi ve Afgan olduklarını söyledi. Pentagon gazetecilere, hava ikmalini günde 9 bin kişiye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

ABD Federal Havacılık İdaresi Çarşamba günü geç saatlerde, ABD Savunma Bakanlığı’ndan önceden izin aldıkları sürece, yerli hava taşıyıcılarının ve sivil pilotların tahliye veya yardım uçuşları yapmak için Kabil’e uçmalarına izin verileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Amerikalı yetkililerin Taliban’a Washington’un onlardan ayrılmak isteyen herkese izin vermelerini beklediğini söylediğini söyledi.

ABC tarafından kaotik geri çekilmede herhangi bir hatayı kabul edip etmeyeceği sorusuna Biden, “Hayır” dedi.

Kaynak: ABC

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img