- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDBezos, NASA'ya Ay görevinde 2 milyar dolara kadar olan maliyetleri üstlenme teklifinde...

Bezos, NASA’ya Ay görevinde 2 milyar dolara kadar olan maliyetleri üstlenme teklifinde bulundu

- Advertisement -spot_img

Uzaya ilk uçuşunu gerçekleştiren Jeff Bezos, NASA’nın Ay’a yeniden astronot göndermek için tasarlanacak uzay aracı konusunda ihalenin kendi şirketi Blue Origin’e verilmesi halinde 2 miyar dolara kadar maliyetleri üstlenme teklifinde bulundu.

NASA, nisan ayında Blue Origin ve savunma sanayi şirketi Dynetics’in tekliflerini reddederek 2024 yılında astronotları ay yüzeyine taşıyacak bir uzay aracı inşa etmesi için Bezos’un milyarder rakibi Elon Musk’ın şirketi SpaceX ile 2,9 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.

Blue Origin ihaleye Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp ve Draper ile birlikte girmişti. Uzay ajansının tercihinde, bütçedeki kısıtlamalar ve SpaceX’in yörünge görevlerindeki başarısının etkili olduğunu açıklamıştı.

NASA Direktörü Bill Nelson’a gönderdiği mektupta Bezos, Ay görevinde 2 milyar dolara kadar olan maliyetleri üstlenmeyi ve şirketin teknolojisini kanıtlamak için bir yörünge görevini ücretsiz olarak gerçekleştirmeyi önerdi. Bezos ayrıca sabit bir kontrat imzalamayı ve proje geliştirme maliyetlerinde hesap dışı artışlar olması halinde bunları da NASA’ya yansıtmamayı teklif etti.

Bezos mektubunda “NASA kısa vadeli bütçe kısıtlamaları nedeniyle geleneksel olarak uyguladığı iki kaynaktan satın alma stratejisini terk etmek zorunda kaldı, bu teklif o engeli kaldırıyor,” ifadelerini kullandı.

Rekabet olmadan NASA’nın kısa ve uzun vadeli ay hedeflerinin gecikeceğini ve son tahlilde daha da maliyetli hale geleceğini vurgulayan Bezos, bunun da ulusal çıkarlara hizmet etmeyeceğini belirtti.

Bezos daha öncesinde de Devlet Mali Sorumluluk Ofisi’ne (US Government Accountability Office) NASA’nın SpaceX’e fiyat teklifini revize etme imkanı vererek haksız avantaj sağladığı şikayetinde bulunmuştu.

Bir NASA sözcüsü de bu şikayete atıfta bulunduktan sonra Bezos’un mektubundan haberdar olduklarını fakat daha fazla yorum yapmayacaklarını açıkladı.

Kaynak: euronews

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img