- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDABD Pfizer'da Başarılı Türk Kadını: Emel Esen

ABD Pfizer’da Başarılı Türk Kadını: Emel Esen

- Advertisement -spot_img

Emel Esen aileden maddi destek alınmadan, birçok burstan faydalanarak ABD’de hem para kazanıp hem de okumanın mümkün olduğunu anlatıyor. Kendisi Fullbright bursuyla Amerika’da genetik alanında doktora yapmış ve şimdi Pfizer’de çalışan başarılı bir bilim insanı. Köy öğretmeni babasına yük olmadan nasıl Bilkent’te okurken, önce İtalya’da staj ardından ABD’de doktora yapabildiğini gençlere örnek olmak için anlatıyor.

Emel Esen Kimdir?

Emel Esen California’da yaşıyor. Pfizer’da Siner Scientist olarak çalışıyor. Pfizer’ın inovasyon için kurulan özel bölümünde, akademide yapılan çalışmaların terapi olarak hastalarda nasıl kullanılacağını yöneten bölümde.

Daha önce Washington University’de doktorasını yapmış. Ondan daha önce ise, Türkiye’de Bilkent Üniversitesi’nde moleküler biyoloji ve genetik bölümünde okumuş.

Aslen Ankaralı ve ailesi orada yaşıyor. Kardeşlerinden biri NATO’da mühendis, diğeri ise tıp okumakta. Emekli olan babası köy öğretmeni olarak çalıştığı için öyle bir ortamda yetişmiş. Annesi ise ev hanımı.

Motivasyon Mektubunun Önemi…

Okuduğu bölümde staj yapmak önemli olduğu için kendi özel çabasıyla İtalya’da staj görmeyi başarmış. Motivasyon mektubu yazmanın önemine vurgu yaparak yazdığınız mektupta ne kadar istekli ve azimli olduğunuzu karşı tarafa geçirmenin, esas olduğunu söylüyor. Bunun için de 3-4 tane başvuru yapıp olmuyorsa kesinlikle pes edilmemesi yönünde tavsiyede bulunuyor. Çünkü bu tür başvurularda 3-4 çok yetersiz sayılar. Onlarca başvuru yapmalısınız ve sizin onlara ihtiyacınız olduğu için, dediği gibi azminizi ve arzunuzu göstermelisiniz.

Küçük Stajların Önemi…
Sadece öğretmen babasının maaşıyla geçindikleri için, ailesine yük olmadan yurtdışında staj yapmak için burs da kazanmayı başarmış ve İtalya’ya gitmiş. İşte o stajdaki hocası, hem bir sonraki stajı için hem de ABD’deki doktorası için referans mektubu yazarak yardımcı olmuş. Her şey böyle zincirleme ilerliyor.

Emel Türkiye’deki eğitim sistemindeki gibi tek başına not ortalamasının iyi olmasının yetmediğini, bu referans mektuplarının çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Kısaca Emel, yurtdışında staj yapmak ya da okumak için beş kuruş ailenize yük olmadan ayarlamanın çabayla mümkün olduğunu anlatmak istiyor.

İngilizceden Korkmayın!..

Bilkent’te iyi bir İngilizce öğrenmiş olmasına rağmen, Amerika’da aksan farklılıkları nedeniyle çok zorlandığından bahseden Emel, ABD’ye gelecek gençlere Amerika’nın farklı bölgelerine ait aksan videoları dinleyerek çalışmalarını öneriyor.

Konuşurken de hata yapmaktan çekinip sessiz kalınmasını doğru bulmuyor. Özgüven önemli.

Bursla Doktora…
Kendisi Fullbright bursuyla ABD’ye gelen Emel, doktora başvurunuz onaylandığında tüm
masraflarınızın karşılandığını ve size bağlanan maaşın her şeye yettiğini belirtiyor.

Doktoraya kabul alamayanlara tavsiyesi, birçok arkadaşının yaptığı gibi, önce oradaki bir
laboratuvarda 1 veya 2 sene çalışıp, bir yayında adlarını geçirdikten sonra, o referansla tekrar
başvurmaları yönünde oluyor. Bu durumun sizi daha gözde yapacağını vurguluyor.

KAYNAK: Kariyer Kılavuz
ABDPOST: Özlem Özgüt Yörekli



- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img