Deva, Gelecek ve Saadet Partisi milletvekilleri Genel Kurul sıralarında tam olarak nereye oturacakları konusunda kafa karışıklığı yaşadı. Bazı vekiller, CHP sıralarına otururken bazı vekiller İyi Parti sıralarında yer aldı
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 28’inci yasama dönemi faaliyeti ilklerle başladı. İlk kez, CHP’nin genel başkanı töreni locadan izlerken, milletvekili seçilen bazı bakanlar da, yeni kabine açıklanana kadar bakanlıklarının düşmemesi için yemin etmedi, töreni locadan izledi. Bu arada en fazla 3 davetiye kuralına uyulmadığı için, ziyaretçi yoğunluğu oluştu, Meclis personeli zor anlar yaşadı.
Kılıçdaroğlu, töreni locadan izledi
TBMM 28’inci yasama dönemi bugün ant içme töreniyle başlarken, TBMM Genel Kurulu ilklere de sahne oldu. Geçtiğimiz dönem 5 parti ile yasama faaliyetlerine başlayan ve 15 parti ile dönemi kapatan TBMM, 28’inci yasama dönemine 14 partinin temsil edildiği Genel Kurul ile başladı. En yaşlı üye olması dolayısıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yönettiği oturumda milletvekilleri alfabetik il sırasına göre ant içti. Meclis’teki ilklerden birisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun töreni locadan izlemesi oldu.
CHP tarihinde bir ilk
Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olan Kılıçdaroğlu, milletvekili olmadığı için Genel Kurul sıralarında yer alamadı. Böylece CHP tarihinde ilk kez bir genel başkan, ant içme törenini locadan izlemiş oldu. Diğer yandan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın törene gelmemesi dikkat çekti.
Localar karıştı, Karamollaoğlu basın locasından izledi
Meclis’te temsil edilen siyasi parti sayısının fazlalığı protokolde de bazı aksaklıklara sebep oldu. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, basın locasının içindeki siyasi partiler locasına yönlendirilince, tekrar protokol locasına geçmek yerine töreni burada izlemeye devam etti. Meclis’e CHP listelerinden giren Deva, Gelecek ve Saadet Partisi milletvekilleri de Genel Kurul sıralarında tam olarak nereye oturacakları konusunda kafa karışıklığı yaşadı. Bazı vekiller, CHP sıralarına otururken bazı vekiller İyi Parti sıralarında yer aldı. Tören sırasında muhalefet kulislerinde zaman zaman siyaset sohbetleri de yapıldı. Sohbetler, seçim üzerine yoğunlaşırken Saadet, Deva ve Gelecek Partisi’nin Meclis’te grup kurma girişimi de masaya yatırıldı.
Ana Bina’da izdihama varan yoğunluk yaşandı
600 sandalyeli Meclis’te 27’nci dönemden yalnızca 214 milletvekilinin gelmesi ve 386 milletvekilinin yeni olmasının getirdiği heyecan da Meclis koridorlarına yansıdı. Yeni vekillerin ziyaretçi sayısının fazlalığı dikkat çekti. Töreni locadan izlemesi için her vekile en fazla üç davetiye verildi ancak bu sınırlamaya uyulmadığı görüldü. Bazı vekiller, kapılara 50’ye yakın ziyaretçi yaşanırken, yemin töreninin başlamasına dakikalar kala Genel Kurul salonunun bulunduğu Ana Bina’da izdihama varan yoğunluklar yaşandı. Kulislere milletvekillerinin yalnızca birinci derece akrabalarının alınması kararlaştırılmıştı ancak yoğunluk nedeniyle bu kurala da uyulamadı ve bir süre sonra kulisler, Meclis’e giren herkese açık hale geldi. Meclis Şeref Holü de, fotoğraf çekimi için ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği bir yer haline geldi.
Görevliler, telefonla giriş yasağını anlatmakta zorlandı
Locaya girişlerde de zaman zaman güvenlik görevlileri ile ziyaretçiler arasında tartışmalar yaşandı. Görevliler, Genel Kurul salonuna telefonla giriş yasağını ziyaretçilere anlatmakta zorlandı. Yer sıkıntısından dolayı, masaların fazla meşgul edilmemesi amacıyla çay servisinin yapılmadığı Üyeler Lokantası’nda da ziyaretçilerle garsonlar arasında tartışmalar yaşandı. Garsonlar, Meclis’e ilk kez gelen ziyaretçilere neden çay servisi yapılmadığını anlatmak zorunda kaldı.
Haber: Eray Görgülü