WASHINGTON —Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) “milli güvenlik ve kamu düzenini koruma” gerekçesiyle Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirmesi konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı ifade özgürlüğünün önemini vurgulayan açıklama yaptı.
VOA Türkçe’ye açıklama yapan bakanlık sözcülüğü, “Daha önce de birçok kez ifade ettiğimiz gibi gazetecilerin ve tartışmalı veya rahatsız edici söylemleri olan bireylerin ifade özgürlüğü, demokrasiyi her zaman güçlendirir ve (bu özgürlüğün) korunması gerekir” görüşünü dile getirdi.
Bakanlık yazılı açıklamasında, “Ortaklarımızı kovuşturma başlatmaktan, televizyon kanallarına para cezası vermekten, internet sitelerini engellemekten, eleştirel bilgi paylaşımını bastırma ya da sansür ve otosansürü teşvik etme etkisi yaratabilecek diğer eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz” denildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dün Tele1, Halk TV ve Fox TV’ye deprem yayınları nedeniyle çeşitli cezalar açıkladı.
Kurul üyesi İlhan Taşçı’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre RTÜK, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın deprem bölgesinden katıldığı yayın nedeniyle Halk TV’ye; Merdan Yanardağ ile Emre Kongar’ın 18 Dakika programında depremle ilgili sağcı iktidar eleştirisi nedeniyle de Tele1’e yüzde 5 para, 5 kez de program durdurma cezası verdi.
Fox’ta Orta Sayfa ile Halk TV’de Halk Meydanı programına özgürce kanaat oluşumunu engellemekten yüzde 3’er para cezası verildi. Tüm bu cezalar deprem sonrası yorum ve haberlere dayandırıldı.
RTÜK’ün kararının açıklanmasından önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sözlük tabanlı bir tartışma forumu olan Ekşi Sözlük internet sitesine erişimi engelledi.
BTK, engel kararını 5651 sayılı yasanın 8/a maddesine göre aldığını açıkladı. Bu madde milli güvenlik ve kamu düzeninin korunmasına dair yaptırımı ifade ediyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce de Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu.
“Gazetecilere Tehdit Taciz ve Şiddeti Kınıyoruz”
Son olarak geçen ay, VOA Türkçe Ankara muhabiri Yıldız Yazıcıoğlu’nun MHP’li yetkililer tarafından tartaklanmasıyla ilgili açıklama yapan bakanlık, ABD’nin Türkiye’deki ifade özgürlüğüne karşı yaygın kısıtlamalardan endişe duymaya devam ettiğini vurgulamıştı.
ABD’nin geçmişte de birçok kez gerek özel kanallardan gerekse kamuoyu önünde Türkiye’yi ifade özgürlüğüne saygı göstermeye ve bu özgürlüğü güvence altına almaya çağırdığı belirtilen açıklamada, “Türkiye halkı, cezalandırılma korkusu olmaksızın insan haklarını ve temel özgürlüklerini kullanmayı hak ediyor. İfade, barışçı toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü kullanma hakkı, Türkiye’nin kendi anayasasında, uluslararası hukuk yükümlülüklerinde ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) taahhütlerinde yer almaktadır” denilmişti.
Kaynak: Dilge Timoçin /VOA