Aşılamaya katılım oranları yükseldi… Aşı konusunda tereddütlü olan kişiler aşıya alternatif olan seçeneklerin sunulmasını istiyorlar
ABD’li şirketlerinin benimsediği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) karşı aşı zorunluluğu, aşı konusunda bazı tereddütlü çalışanları aşı olmaya ikna ederken, çalışanların birçoğu hala aşı olmayı reddediyor.
Associated Press’in bir haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, 100’den fazla çalışanı olan şirketlere, çalışanlarından aşı olmalarını talep etmelerini istemeden önce bile, Amtrak, Microsoft, United Airlines ve Disney gibi birçok şirket çalışanlarına aşı olmaları konusunda uyarılarda bulunmuştu. Aynı zamanda New York, San Francisco ve New Orleans’taki daha küçük şirketlerden de, müşteriler ve çalışanlar için aşı zorunluluğu uygulanması istenmişti.
Aşı zorunluluğu, bazı tereddütlü çalışanları ikna etmeyi başarmış gibi görünse de işverenler hala aşı olmayı reddeden kişilerle uğraşıyorlar. United Airlines salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, aşı olmayı reddettikleri için önümüzdeki birkaç gün içinde 593 çalışanını işten çıkarmaya başlayacağını bildirirken, diğer şirketler aşıya alternatif olarak, haftalık olarak test sonucu sunulması, uzaktan çalışmaya veya şirket içerisinde diğer personellerden uzakta çalışma gibi alternatifler sunuyorlar.
ABD yönetiminin benimsediği şirketlerde aşı zorunluluğu, özel sektör çalışanları, sağlık çalışanları ve federal yükleniciler dahil olmak üzere sayıları 100 milyona varan ABD’liyi kapsıyor. Biden’ın bu yüksek riskli adımı, ABD’deki aşı oranını artırmayı hedefliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre, ülkede tek doz aşı olan yetişkin oranı yüzde 77 olarak kaydediliyor.
Ağustos ayında San Francisco, ABD’nin restoranlarda müşteriler için Kovid-19’a karşı tam aşı belgesi sunulmasını talep eden ilk büyük şehir oldu ve restoran çalışanlarına aşı olmaları için 13 Ekim’e kadar süre verdi. Curry Up Now isimli Hint restoran zincirinin kurucusu Akash Kapoor San Francisco şehir merkezindeki işletmelerindeki çalışanlarının yüzde 90’ından fazlasının aşılandığını ve işletme başına bir veya iki kişinin aşı olmayı hala reddettiğini ancak aşı olan çalışanlarının güvende hissetmeleri için aşı olmayanların haftada iki kez test yaptırmaları gerektiğini belirtti.
Aynı bağlamda, Curry Up Now’da eğitim ve gelişim koordinatörü olan 28 yaşındaki Alejandra Segura, aşının kötü yan etkilere neden olmasından endişe duyduğunu, ancak aşı talimatının harekete geçmesi için teşvik ettiğini ve 20 Eylül’de Pfizer aşısının ilk dozunu olduğunu söyledi. Segura, “İnsanların güvende olmasını sağlamak açısından aşı olmamız iyi bir şey” dedi.
Kolombiya Üniversitesi’nde iş sorunları üzerine çalışan yardımcı doçent olan Laura Boudreau, “Bu deneyim, söz konusu kararın, çalışanların aşı kampanyasına katılımı konusunda büyük ölçüde desteklediğini gösteriyor” dedi. Boudreau çalışanların yalnızca küçük bir yüzdesinin işlerini bırakmayı tercih edeceğini, bunu tercih edenlerin ise muhtemelen emeklilik yaşına yaklaşan ve aşılar konusunda derin tereddütleri olan kişiler olacağını belirtti.
Biden yönetimi, aşı zorunluluğunu ihlal eden şirketlerin 13 bin 600 dolar para cezasıyla karşı karşıya kalacağını ve zorunlu olarak uygulanan haftalık testlerinin aşı olmaya bir alternatif olacağını bildirdi. Diğer yandan, zorunlu testler için işverenlerin mi yoksa hükümetin mi ödeme yapacağı henüz belli değil. İşyerlerin aşı zorunluluğunu uygulanmasından sorumlu ofis olan İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi’nin yönetmeliklerinin taslağı önümüzdeki birkaç hafta içinde hazırlanacak.
Bu sırada, ABD’de Kovid-19 vaka sayıları artıyor. Son bir haftada Kovid-19’a bağlı olarak kaydedilen ortalama can kayıpları, Mart ayından bu yana ilk kez geçen hafta 2 bin eşiğinin üzerine çıktı. Bu hafta, sağlık çalışanlarının aşı olmaları için verilen süresinin sonuna geliniyor. Bu durum, çalışanların bazılarının istifa etmeyi, kovulmayı veya ücretsiz izne çıkmayı tercih etmesi durumunda, hastanelerde ve bakım evlerinde personel sıkıntısının kötüleşmesi ihtimaline yönelik endişelerini artırıyor.
Associated Press ile NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi’nin son anketine göre, ofislerde çalışanların yüzde 47’sine kıyasla, uzaktan çalışanların yaklaşık yüzde 59’unun işyerlerinde aşı zorunluluğunu tercih ettiğini bunun yanı sıra çalışanların yaklaşık dörtte birinin bu gerekliliğe karşı çıktığını gösteriyor.
United Airlines yetkilileri, aşı zorunluluğunun şirketlerde uygulanmasının işe yaradığını belirtti. Zira havayolunun 67 bin çalışanının yaklaşık yüzde 96’sı aşılandı diğer yüzde 3’ü ise ücretsiz izne ayrılmayla sonuçlanabilecek bir muafiyet talebinde bulundu. Bunun yanı sıra, çalışanların yüzde 1’i ise işten çıkarılacak ancak yetkililer, havayolunun çalışmalarının bu adımdan etkilemeyeceğini söyledi.
Diğer yandan pilot sendikaları, Başkan Biden ve Kongre’ye yaptıkları çağrıda aşı olmak yerine, haftalık bir testten geçme veya atlatılan Kovid-19 enfeksiyonu ile oluşan bağışıklığı kanıtlayan bir belge sunma seçeneği sunulmasını isterken, American Airlines Başkanı, aşılanmamış pilotların tamamının işlerine son verilmesinin, Aralık ayındaki tatillerde pilot sıkıntısına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Delta Air Lines ise Kovid-19’a karşı aşı olma zorunluluğu talebini durdurdu ancak Kasım ayından itibaren şirketin aşısız çalışanlarının aylık 200 dolar ek ücret ödeyeceklerini söyledi.
Delta Air Lines’in baş sağlık görevlisi Dr. Henry Ting, şirket ek ücret planlarını açıkladığı sırada yaklaşık olarak 20 bin çalışanın aşılanmamış olduğunu söyledi. Geçen ay, yaklaşık 9 bini en az bir doz aşı oldu. Şirketin 75 bin çalışanının yaklaşık yüzde 82,5’i tam dozlarla aşılandı. Ting, 5’ten az işçinin tıbbi sebeplerle bu zorunluluktan muafiyet talep ettiğini bunun yanı sıra kimsenin dini sebeplerle bir muafiyet talep etmediğini söyledi. Yetkili ayrıca, ilk 20 bin kişinin aşı olması konusunda hevesli olduğunu, yüzde 70’lik aşılama oranına oldukça hızlı bir şekilde ulaşıldığını ancak aşı olmayan çalışanların “tamamen farklı bir grup” olduğunu belirtti.
İşyerinde çalışanlar için aşı zorunluluğu uygulayan diğer büyük şirketlerden bazıları arasında Google, McDonald’s, Microsoft ve Goldman Sachs yer alıyor. Amtrak şirketi geçen hafta tüm çalışanlar için son aşı tarihini 22 Kasım’a kadar erteledi. Şirketin çalışanlarının yaklaşık yüzde 60’ı en az bir doz aşı oldu.
Kaynak: Şarkul Avsat