ABD’ye seyahat edecek yabancı ziyaretçilerin, Trump yönetiminin kabul ettiği “One Big Beautiful Bill Act” yasası kapsamında en az 250 dolarlık yeni bir “vize bütünlüğü ücreti” ödemesi gerekecek. Bu ücret, turist, iş ve öğrenci gibi, göçmen olmayan vize türlerine başvuran herkesi kapsarken, Vize Muafiyet Programı’na dahil ülkeler muaf tutulacak, bu ücreti ödemeyecek.
Uygulamanın başlaması için ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın resmi düzenleme yayımlaması bekleniyor.
Ücret, mevcut vize ve Form I-94 ücretlerine ek olarak tahsil edilecek; örneğin H-1B vizesi başvurusu yapan biri toplamda 455 dolar ödemek durumunda kalacak.
Ayrıca bu uygulamayla birlikte Form I-94 ücreti de 6 dolardan 24 dolara yükseltildi. Bu form, ABD’ye giriş-çıkış kayıtları için dolduruluyor ve birçok ziyaretçi için zorunlu.
Geri ödeme ise teoride mümkün olsa da yalnızca vize şartlarına tam olarak uyan, süresini aşmayan ve izinsiz çalışmayan ziyaretçilere, vize süreleri dolduktan sonra yapılabilecek. Ancak sürecin nasıl işleyeceği hâlâ belirsiz. Uzmanlar, bu ücretin şimdilik iade edilemeyecekmiş gibi değerlendirilmesini tavsiye ediyor.
Yetkililere göre bu ücretin amacı, göç sisteminde “bütünlüğü” sağlamak. Çünkü ülkedeki yaklaşık 11 milyon belgesiz göçmenin %42’si vizeyle yasal giriş yapıp süreyi aşan kişilerden oluşuyor. Ancak uzmanlar, özellikle turistler ve uluslararası öğrencilerin bu ek maliyet nedeniyle seyahat planlarını erteleyebileceğini belirtiyor.
Kaynak: Cnbc / Görsel: Hava Sosyal Medya




