- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDAraştırma: Atlar strateji kurup, plan yapabiliyor

Araştırma: Atlar strateji kurup, plan yapabiliyor

- Advertisement -spot_img

İngiltere’nin Nottingham Trent Üniversitesi’nde (NTU) yapılan yeni bir araştırma sonucunda atların ileriyi düşünme ve planlama yeteneğine sahip olduğu keşfedildi. Araştırmada, atların ödül temelli bir oyuna verdikleri tepki analiz edildi ve atların düşünülenden daha zeki oldukları ortaya çıktı.

Nottingham Trent Üniversitesi’nden (NTU) araştırmacılar, atların oyunu bu kadar çabuk kavramalarının kendilerini şaşırttığını söyledi. Araştırma bulguları, atların beyinlerinin yalnızca anlık uyarılara yanıt verdiği ve strateji oluşturacak kadar karmaşık olmadığı yönündeki önceki teorileri çürüttü.

Çalışmada 20 at yer aldı. İlk aşamada atlar, burunlarıyla bir kart parçasına dokundukları için bir ödülle ödüllendirildi. İkinci aşamada, bir “dur ışığı” yakmaya başlandı ve atlara sadece dur ışığı kapalıyken karta dokunmaları halinde atıştırmalık verildi. Dur ışığı atların davranışlarını değiştirmedi çünkü atlar ışığın durumundan bağımsız olarak kartlara dokunmaya devam ettiler. Fakat üçüncü aşamada işler değişti.

Son aşamada araştırmacılar, dur ışığı yanarken karta dokunulması halinde 10 saniyelik bir zaman aşımı cezası getirdi. Bunun üzerine araştırmacılar, atların davranışlarında hızlı bir değişim gözlemledi.

Araştırmanın baş yazarı Louise Evans, “Daha önce yapılan araştırmalar atların sadece o anki uyaranlara tepki verdiklerini, proaktif bir şekilde ileriye bakmadıklarını, ileriyi düşünmediklerini ve eylemlerini planlamadıklarını öne sürmüştü; oysa bizim çalışmamız atların eylemlerinin sonuçlarına ve çıktılarına dair bir farkındalığa sahip olduklarını gösteriyor” diye konuştu.

NTU’da kıdemli araştırmacı Dr. Carrie Ijichi, Applied Animal Behaviour Science dergisinde yayımlanan çalışmanın, atların bilişsel açıdan sanıldığından daha gelişmiş olduğunu gösterdiğini söyledi:

“Bu bize, hayvanların bizim gibi ‘yapılı’ olup olmadıklarına bakarak, zekâları ya da duyarlılıkları hakkında varsayımlarda bulunmamamız gerektiğini öğretiyor.”

Kaynak: BBC

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz