- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDMicrosoft hatası krize neden oldu: Bankalar ve havalimanları çöktü

Microsoft hatası krize neden oldu: Bankalar ve havalimanları çöktü

- Advertisement -spot_img

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in hatalı güncellemesi sonrası dünya çapında büyük bir kesinti yaşanıyor. Pek çok ülkede havalimanı ve bankada sistem çöktü.

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor. Birçok ülkede Windows sistemleri mavi ekran veriyor. Kritik bir sorun Windows’u beklenmedik bir şekilde kapanmaya zorladığında ortaya çıkan mavi ekranlar, birçok havalimanı ve bankanın çökmesine neden oldu. Türkiye’de de THY ve Denizbank olmak üzere birçok şirketin sisteminde sorun yaşanıyor.

Dünyanın farklı yerlerinden gelen açıklamalara göre birçok yerin acil servislerinde, bankalarda ve havalimanlarında sistemlerin çökmesine neden olan bir Windows arızası yaşandı. Sorunun siber güvenlik firması Crowdstrike’ın yazılımından kaynaklandığı açıklandı.

Crowdstrike, mavi ekran hatalarının birçok lokasyonda gözlendiğini ve sorunun şu anda araştırıldığını bildirdi. Şirket, sorunun Falcon Sensor ürününe bağlı olduğunu ve mühendislik ekiplerinin sorunu çözmek için çalıştığını belirtti. Şirket daha sonra yaptığı açıklamada, mühendislerin sorunu bir içerik dağıtım problemi olarak belirlediklerini ve değişiklikleri geri aldıklarını duyurdu.

BİRÇOK SEKTÖRDE İŞLEMLER DURDU

Microsoft’un Azure ve 365 bulut hizmetleri ABD’de kesintiye uğrayarak bir havayolu şirketinin uçuşlarını iki saat süreyle durdurmasına ve diğerlerinin de olağan operasyonlarını kesintiye uğratmasına neden oldu.

BİRÇOK HAVALİMANINDA UÇUŞLAR DURDURULDU

Londra Borsası, Hong Kong ve Mumbai havalimanlarını da içeren ve giderek artan sorun bildiren sistemler arasına katıldı.

Federal Havacılık İdaresi’ne göre ABD’de United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines, uçuşların tüm varış noktalarına durdurulduğu anlamına gelen ground stop kararı aldı. United ayrıca kokpit iletişim sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Cathay Pacific, Hong Kong havaalanında check-in sorunları yaşadığını söyledi. Berlin’de Schoenfeld Havalimanı operasyonlarını askıya aldı.

Sydney ve Melbourne gibi büyük Avustralya havalimanları da teknik sorunlarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Avustralya yayın kuruluşu ABC News’teki habere göre, yayın kuruluşunun sistemleri de dahil olmak üzere, birçok sektördeki işletim sistemlerinde kesintiler oluştu. Bu yüzden ulaştırma, bankacılık, ödeme cihazları, havalimanlarındaki check-in sistemleri, süpermarketlerdeki kasaların işletim sistemleri, benzin istasyonlarındaki pompalar ve diğer birçok alanda sistemlerde hata uyarısı alındığı ve sistemlerin kullanılamaz durumda olduğu kaydedildi. Avustralya hükümetinden yapılan açıklamaya göre, sorunun dünya genelinde meydana gelen bir kesintiden kaynaklanma olasılığı bulunduğu belirtildi. Sorunun çözümü için siber güvenlik kurumlarıyla ortak çalışma yürütüldüğü bildirildi.

İngiltere’nin en önemli televizyonlarından Sky News da yayınlarında sıkıntılar yaşıyor. Londra borsasında da işlemlerde sorunlar yaşandığı açıklandı.

Sorunun ABD, Hindistan, Japonya ve dünyanın diğer pek çok ülkesinde de yaşandığına dair haberler var.

Dünya çapında birçok havaalanında uçuşların durdurulduğu bildiriliyor.

MICROSOF İNCELEME YAPILDIĞINI AÇIKLADI

Microsoft, Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerine erişimde aksaklık yaşandığını ancak sorunu hafifletici önlemler alınmaya devam edilirken hizmetlere erişimde iyileşme görüldüğünü bildirdi.

Microsoft 365’in internet sitesinde yer alan açıklamada, Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarına devam edildiği belirtildi.

Mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edilen açıklamada, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive’ın da bulunduğu bilgisi verildi.

Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi.

Açıklamada, “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor.” ifadesi kullanıldı.

TÜRKİYE’DE ETKİLENEN ŞİRKETLER

Denizbank başta olmak üzere Türkiye’de de birçok şirketten arızaya dair raporlar bildirildi. THY’nin biletleme ve rezervasyon yaptığı sistemin network altyapısı da çöktü. Bu nedenle İstanbul Havalimanı’nda işlemler durdurulurken terminal’de bulunan kontuar, bilet satış ve uçak kapılarında yoğunluk oluştu.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün “Dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz” ifadelerini kullandı.

Denizbank’tan yapılan açıklamada, ”Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.” denildi.

BTK’DEN AÇIKLAMA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintinin siber saldırı kaynaklı olmadığını açıkladı. Açıklamada “Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi” denildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da bir siber saldırının söz konusu olmadığı açıklaması yaparak “İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Buradaki aksaklıkların önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekerrür etmemesi için gerekli önlemleri planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu değildir” dedi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz